Ние не представляваме риск за Европа. Това увери министър-председателят Бойко Борисов по време на дискусия "България в Еврозоната. Икономическата логика срещу митовете".

Борисов заяви, че всички правителства са удържали и не са продали златния резерв. "Имаме огромен, много добър златен резерв в БНБ, имаме стабилен фискален резерв и на практика параметри - с 25% дълг сме в тройката на Европа и с нулевите бюджетни дефицити и то години наред, даваме възможност да се постигне една стабилност", увери премиерът.

Аплодисменти за дълга, а не въпроси за бедността иска Борисов

Аплодисменти за дълга, а не въпроси за бедността иска Борисов

Трети сме в Европа по външен дълг

Той изрази, че в рамките на година страната ни би могла да кандидатства за чакалнята на еврозоната.

"Не съм такъв оптимист, че в рамките на два-три месеца това ще се случи. Ние ще кандидатстваме, но мога да кажа параметри, в които съм почти убеден, че можем да се справим и това е в рамките на една година. Има готовност. Сутринта с комисар Домбровски водихме разговор, в рамките на месец да ни дадат пътна карта", коментира Борисов.

Президентът определи еврозоната за стратегическа перспектива на България

Президентът определи еврозоната за стратегическа перспектива на България

Радев отбеляза, че за българите би било полезно да се запознаят с опита на други европейски държави, преминали по същия път

Борисов заяви, че е оптимист, че в рамките на една година ще можем да се поздравим с успех. "Иска ми се, но много е бавна, консервативна системата, много са големи страховете в момента в Европа, действително президента Макрон всеки ден е с нови и нови идеи в тази посока върви. Те са повече за разделяне на Европа, а не за обединение", посочи още Борисов.

Пред участниците във форума той изтъкна, че в рамките на месец ще ни дадат пътна карта - дали да влезем първо в "Чакалнята" или първо в Банковия съюз. По думите му през този период всичко зависи от политическата класа, стабилността на държавата и как ще се води през този период за в бъдеще.

Горанов развенчава мита, че губим суверенитет, приемайки еврото

Горанов развенчава мита, че губим суверенитет, приемайки еврото

Само ние сме отговаряли на критериите за еврото, смята финансист №1

Според него е нормално големите и мощни икономики, които имат паричен съюз и обща валутна, да искат да се развиват. "Ако искаме да сме с тях, трябва да влезем в техните измерения. Нашият Валутен борд е стабилен. 1,4% инфлация", коментира още Борисов.

Борисов пак припомни графиката на външния дълг, според която Гърция е със 177% .

Премиерът вече се зарече в рамките на мандата външният дълг да стане 20% , което ще ни направи втори в Европа. "Ако ги върнем и ги превърнем в милиарди - е и нашите пенсии ще са станат по-високи от техните", коментира Борисов. Докато в Гърция следващите поколения ще трябва да платят 177% дълг. "Поне ние това нещо не искаме да се случва", каза още Борисов.

Вместо да се хвалим с външен дълг, да се похвалим с жизнен стандарт

Вместо да се хвалим с външен дълг, да се похвалим с жизнен стандарт

Така Румен Гечев сравни българският външен дълг, който е същият дълг в БВП като Бангладеш и Демократична република Конго