Финансовият министър Владислав Горанов развенча някои от основните митове, популярни във връзка с членството на България в Еврозоната. По време на дискусия "България в Еврозоната. Икономическата логика срещу митовете" той изрази категоричната си позиция, че страната ни изпълнява всички критерии за членство.

По думите му отказ от страна на европейските ни партньори би показал различно третиране на държавите членки в съюза. "Искам да развенчая някои от основните митове, които се разпространяват за членството на България към Еврозоната. Един от тях е свързан с нарастване на цените от прехода от лев в евро. Със сигурност подобен ценови скок е възможен, но той се измерва с пренебрежими размери", заяви Горанов.

Бойко Борисов очаква пътна карта за еврозоната до месец

Бойко Борисов очаква пътна карта за еврозоната до месец

До месец очакваме пътна карта

Финансовият министър бе категоричен, че това е първият мит, който трябва да отпадне от съзнанието на българските граждани.

"Вторият мит е опитът на някои условно патриотични формации да твърдят, че България ще загуби от своя суверенитет", изтъкна финансовият министър. По думите му ще стане точно обратното - България ще бъде участник в решения на Европейската национална банка. Така влизането в Еврозоната ще увеличи възможностите на държавата и на БНБ да участват по-активно в паричната политика.

Готови сме за еврозоната, отчете Борисов пред Домбровскис

Готови сме за еврозоната, отчете Борисов пред Домбровскис

Премиерът очаква по-висок икономически растеж и повишаване на доходите на хората в България

Горанов освен това изтъкна, че България е единствената държава, която от съществуването на еврото, е отговаряла на критериите за него. Така на практика страната ни била по-добър член в Еврозоната от останалите държави.

Според финансовия министър друг мит е, че приемането на еврото ще застраши нашата конкурентоспособност. "България показа засилена интеграция в последните години и данните, че приемането на еврото няма да застраши нашата конкурентоспособност, са показани от всички макроикономически показатели", увери финансовият министър.

Станишев позиционира България в А отбора на ЕС чрез еврозоната

Станишев позиционира България в А отбора на ЕС чрез еврозоната

Да работим срещу сценария "Европа на различни скорости", призова лидерът на ПЕС

Друг мит е, че след приемането на еврото България може да се превърне във втората Гърция. "Макроикономическите показатели по развитие и конкурентоспособност са с предимство за България пред Гърция. Единственият показател, по който гърците ни превъзхождат, е БВП на глава на населението. Но през последните години България допълни 10 пункта, а Гърция отстъпи с 27 пункта по този показател", допълни Владислав Горанов.