Еврозоната е интеграционното ядро на ЕС и ще бъде такова и за в бъдеще. Това каза Сергей Станишев по време на третата дискусия "Европа отново на път", която този път е на тема: "България в Еврозоната. Икономическата логика срещу митовете".

Станишев като лидер на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП е съорганизатор на дискусията заедно с Ева Майдел от групата на Европейската народна партия в ЕП.

Барние обясни на Борисов за преговорите Брюксел-Лондон

Барние обясни на Борисов за преговорите Брюксел-Лондон

Той също така е поздравил Борисов за успешното провеждане на Българското председателство на Съвета на ЕС

Сергей Станишев заяви, че като социалист, много би искал еврозоната да бъде основа на социалния стълб, да има реална икономическа и социална конвергенция.

По думите му, когато говорим за членството в еврозоната има друга визия за Европа, а именно - Европа на различни скорости. Станишев визира изказванията на френския президент Еманюел Макрон.

Подобен сценарий, според Станишев, е не само политически риск, но и риск, който ще има и други измерения. "Трябва да има национално съгласие, да се работи този сценарий да не се случи", настоя Станишев. По думите му, ако сега изпуснем момента, рискуваме да се отложи този процес неопределено.

Готови сме за еврозоната, отчете Борисов пред Домбровскис

Готови сме за еврозоната, отчете Борисов пред Домбровскис

Премиерът очаква по-висок икономически растеж и повишаване на доходите на хората в България

"От нас зависи дали поколението, родено през 2007 - 2025 г., ще може да получава своята заплата в евро", посочи Станишев. Той определи като погрешно разбирането, че ERM 2 e "само чакалня".

"Ние като общество трябва да имаме ясна визия какво трябва да направим", констатира той. Според него има сериозен риск от това да се създадат свръхочаквания у хората, че едва ли не с политическо събитие - каквото е приемането на еврото - всичко ще се промени.

Станишев визира и конкретни ползи от приемането на еврото, като първите, по думите му, са политическата и правото на участие в решенията. По-голяма стабилност и прозрачност на банковата сфера, закономерна външна институция в процес на надзор, изтъкна още той като положителни последствия от членството ни в еврозоната.

Президентът определи еврозоната за стратегическа перспектива на България

Президентът определи еврозоната за стратегическа перспектива на България

Радев отбеляза, че за българите би било полезно да се запознаят с опита на други европейски държави, преминали по същия път

Станишев визира, че България е преживяла не е една банкова криза и именно това трябва да се избягва.

Друга полза от приемането ни в еврозоната е много по-улесненият достъп до капитали и финансиране. Станишев обобщи ефектите с прозрачност на българските Финансови институции, засилване на българската икономика, и позициониране в А отбора на ЕС.

До месеци ЕК решава за България и еврозоната

До месеци ЕК решава за България и еврозоната

Присъединявайки се към еврозаната, България трябва да влезе и в банковия съюз и акцентът е върху процесите във финансовия сектор