"В момента работим върху точните дати, но стана дума по-скоро за месеци, отколкото за години", това обясни пред БНТ зам.-председателя на Европейската комисия и бивш премиер на Латвия Валдис Домбровскис във връзка с влизането на България в чакалнята за еврозоната.

"Една от сферите, която трябва да бъде оценявана е именно дали българските банки са устойчиви на шок. Вече знаем, че българското правителство вече оповести политическото решение за желание за членство в еврозоната и намерение да кандидатства за чакалнята. Формалното решение трябва да се вземе от Европейската централна банка и страните, които участват във Валутно-обменния механизъм. Ние от Европейската комисия искаме активно да участва и да подкрепяме този процес", коментира Домбровскис.

Горанов ни готви за чакалнята на еврозоната до юни

Горанов ни готви за чакалнята на еврозоната до юни

ЕС дипломати и банкери коментират, че България все пак има нужда от множество реформи, за да повиши твърде ниския стандарт на живот

"Едно председателство винаги е добра възможност една страна да се представи, да привлече погледите към своите важни теми. Мисля, че България се справя успешно", коментира българското председателство на Съвета на ЕС.

"Европейската комисия предложи да направи трансграничните такси за плащания в евро по-евтини във всички държави-членки на ЕС. Предоставяме на гражданите от страните, които са извън еврозоната същите условия като тези в страните от еврозоната. Според нашата преценка България има най-високите такси върху преводите в евро за чужбина и от чужбина към България. Случва се да платите хиляди евро такса за една транзакция. Според новия регламент българите ще плащат същите такси в евро, каквито са таксите в местната валута. Така вече ще говорим за такси от няколко цента или безплатни транзакция", коментира Домбровскис.

"Преди всичко се предполага, че българите трябва да има възможност да се отварят сметки и в евро в българските банки. И във всеки случай повечето плащания между страни от еврозоната и страни извън нея така или иначе се извършват в евро. За да ви дам пример - няма много плащания в лева към Полша. Затова мислим, че отварянето на сметки в евро ще помогне в голяма степен. Става въпрос за плащания в евро от и към страни от еврозоната", допълни Домбровскис.

България готова за чакалнята на Еврозоната, отчете Валдес Домбровскис

България готова за чакалнята на Еврозоната, отчете Валдес Домбровскис

ЕК очаква икономическият растеж на България да бъде около 3,8% и 3,9% тази и следващата година и балансиран бюджет за следващата година

"За случаите, в които гражданите или бизнесмените полагат с карти извън своите родни държави. Сега те могат да избират дали да плащат във собствената си валута или в тази на страна, в която се намират. Ще ви дам пример - ако живеете в страна от еврозоната и сте на посещение в България и искате да платите с банковата си карта, ви се дава възможност да избирате - дали да платите в евро или в лева. Проблемът е, че хората не могат да преценят в момента кой вариант е по-добрият за тях, защото те не могат в момента да пресметнат. Виждаме, че често хората трябва да плащат високи такси за тази директна смяна на валутата", обясни зам.-председателят на ЕК.

"Това, което ние сега представяме са ясни и прозрачни правила - гражданите трябва да са информирани какви са таксите в единия или другия случай, за да могат да направят информиран избор. Междувременно трябва и всички банкомати и други съоръжения технически да бъдат променени, за да отговарят на новите изисквания. Но за да си го представите по-добре - ако идвате от еврозоната в България и ви се даде възможност да избирате - искате ли да плащате в евро или в български лев - по-евтино ще бъде за вас да плащате в българи лева. Това е правилото - по-евтино е да плащате във валутата на страната, която посещавате", допълни той.

Българската банкова система достига 10-годишен връх

Българската банкова система достига 10-годишен връх

Предизвикателство пред сектора остават "лоши кредити" и въвеждането на нови регулации

"По отношение на фискалните позиции, няма много въпросителни от страна на Европейската комисия, нито от страна на държавите членки, защото България има балансиран бюджет и един от най-ниските държавни дългове като процент от БВП в целия ЕС. Бих казал, че България има добра фискална политика. Това, върху което сега работим е присъединяване на Българи към Валутно-обменния механизъм, т.нар чакалня на еврозоната, какви са условията и какво трябва да се направи", добави Домбровскис.

"Бих казал, че в момента става въпрос повече са финансовия и банковия сектор. Разликата от преди пед години е, че сега в ЕС имаме и банков съюз. И присъединявайки се към еврозаната, България трябва да влезе и в банковия съюз и затова акцентът е върху процесите във финансовия сектор", коментира зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Очаква се вдигане на лихвите по кредитите в България следващите години

Очаква се вдигане на лихвите по кредитите в България следващите години

Нова банкова криза в развития свят при всички случаи ще има отражение и в България