За първите три месеца на председателството на България на Съвета на ЕС страната ни се доказа като достоен, стабилен, отговорен и доверен партньор на ЕС, който успява да балансира сериозни и трудни дебати. Това заяви министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова на пресконференция, на която беше представен отчета на свършеното през първото тримесечие.

Борисов: Егоизмът на Балканите ще засегне всички ни

Борисов: Егоизмът на Балканите ще засегне всички ни

Премиерът ни търси и Хашим Тачи за преговорите с Прищина

Над 1 000 заседания и срещи са проведени в София, Брюксел и Страсбург през първите три месеца на Българското председателство. В форумите са участвали близо 10 000 делегати. Проведени са и 22 заседания на Съвета на ЕС в различни формати, 12 заседания на КОРЕПЕР II и 13 заседания на КОРЕПЕР I. Откакто страната ни председателства Съвета на ЕС, са се състояли и близо 700 работни групи в Брюксел, а у нас са проведени над 100 от събитията в календара.

Според Павлова един от най-големите успехи е провеждането на 64 триалога между Съвета, Комисията и Парламента по важни теми, по които е постигнат значителен напредък.

Като успех Павлова отчете приключилите преговори в тристранните срещи за Директивата за командироването на работници, приемането на процедурните правила за работа на Съвместната група за парламентарен контрол на Европол, Регламента относно мониторинга и докладването на емисиите на CO2 и разхода на гориво на нови тежки превозни средства, Регламента за споделяне на усилията, за постигане целите на ЕС за климата, Директивата за енергийната ефективност на сградите, Директивите по пакета за отпадъците, Регламента за географското блокиране при пазаруване онлайн и други.

Румъния, Кипър и Испания бойкотират срещата на върха в София заради Косово?

Румъния, Кипър и Испания бойкотират срещата на върха в София заради Косово?

Испания, Румъния и Кипър са близо да прибягнат до План Б

По думите на министъра най-големите предизвикателства предстоят. Сред тях най-важното е Срещата на върха на лидерите на държавите членки на ЕС и Западните Балкани, която ще се проведе на 17 май в НДК.

Според Павлова амбицията на председателството ни е на тази среща да се приеме "Декларация от София", в която подробно да бъдат описани всички инфраструктурни проекти, предвидени за инвестиции в района.

Предстои и приемането на важни финансови директиви за всички граждани и бизнеса, ще започне и дебатът за Многогодишната финансова рамка. "Месец април ще бъде много финансово ориентиран. България ще отстоява своите позиции за запазването на Кохезионната политика и Общата селскостопанска политика, както и да се предвиди бюджет за цифровия дневен ред, за завършването на Единния дигитален пазар, за защитата на личните данни и киберсигурността", заяви още Павлова.

Новата уредба за защита на личните данни е за дигиталните поколения

Новата уредба за защита на личните данни е за дигиталните поколения

Фокусът на защита на личните данни е личността, а не данните

Павлова обърна внимание и на защитата на личните данни и новия регламент, който влиза в сила на 25 май тази година, в контекста на скандала с "Фейсбук".

По-рано днес Павлова се отчете и на заседание на Министерски съвет.