Пътната карта със сроковете и критериите за членството ни в еврозоната ще е готова до месец. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който участва в дискусия, посветена на членството на България в еврозоната.

"ЕК работи в момента да ни подготвят документите, да ги внесем, да имаме пътна карта до един месец. Това се разбрахме с вицепрезидента на ЕК и комисар по финансите Валдис Домбровскис и мисля, че оценките, които получаваме навсякъде и като критерии ние абсолютно сме ги покрили", заяви Борисов.

Готови сме за еврозоната, отчете Борисов пред Домбровскис

Готови сме за еврозоната, отчете Борисов пред Домбровскис

Премиерът очаква по-висок икономически растеж и повишаване на доходите на хората в България

Пътната карта съдържа срокове и критерии. Премиерът припомни, че страховете след Гърция и огромните дългове, които имат особено държавите на юг, провокира страха у много от европейците.

Това, което те искат от нас е първо да влезем в банковия и паричен съюз и след това в чакалнята на еврозоната. Ние искаме първо в еврозоната и ден след това в банковия и паричен съюз, коментира Борисов.

Станишев позиционира България в А отбора на ЕС чрез еврозоната

Станишев позиционира България в А отбора на ЕС чрез еврозоната

Да работим срещу сценария "Европа на различни скорости", призова лидерът на ПЕС

На въпрос ще се подаде ли заявката до юни Борисов обясни, че европейците не обичат да ги "пресираш" с такива неща: "Там животът тече бавно, уредено - малко по-внимателно трябва да им се поставят срокове."

По време на дискусията министър-председателят увери, че България не представлява риск за Европа.

Борисов заяви, че всички правителства са удържали и не са продали златния резерв. "Имаме огромен, много добър златен резерв в БНБ, имаме стабилен фискален резерв и на практика параметри - с 25% дълг сме в тройката на Европа и с нулевите бюджетни дефицити и то години наред, даваме възможност да се постигне една стабилност", увери премиерът.

България има огромен златен резерв и не представлява риск за Европа

България има огромен златен резерв и не представлява риск за Европа

Борисов оптимист – в рамките на година ще можем да се поздравим с успех за чакалнята на еврозоната

"Това вместо да се аплодира, трябва да отговарям на тези въпроси", с такава емоционална реакция премиерът Бойко Борисов отговори на въпрос за статистиката на Евростат, която нарежда българите като най-бедните в Европа. Едновременно със статистиката от Министерски съвет вчера се похвалиха със свиване на външния дълг на страната.

И днес премиерът открои именно това:

"Трети сме в Европа по външен дълг. Естония, но тя и като численост е много по-малка от България, Люксембург - 23%, но ние до края на мандата ще свалим дълга до 20%. Ставаме втори в Европа по нисък външен дълг. Това се отчита от всички финансисти като много здрава фискална политика", каза още той.

Пълно единодушие за пътя на България за приемане в еврозоната демонстрираха всички участници в дискусията, като включително и финансовият министър Горанов опроверга митове по отношение на членството ни.

Горанов развенчава мита, че губим суверенитет, приемайки еврото

Горанов развенчава мита, че губим суверенитет, приемайки еврото

Само ние сме отговаряли на критериите за еврото, смята финансист №1