Това, че външният дълг е под ограничението от 60% от БВП е добре, но няма от какво да се хвалим с това, че сме в първите три в Европа по нисък дълг. "Добре е да се хвалим, ако сме в първите три в Европа по жизнен стандарт, тъй като сам по себе си делът на дълга в БВП не означава нищо", коментира пред БНТ депутатът от БСП Румен Гечев. 

"Същият дълг в БВП имат Бангладеш и Демократична република Конго. Много по-нисък дял в БВП имат Екваториална Гвинея, Гватемала, Либерия, Парагвай, Таджикистан и Узбекистан. Тоест никъде по света макроикономистите не определят жизнения стандарт като дял на дълга в БВП".

Борисов доволен от свиването на външния дълг

Борисов доволен от свиването на външния дълг

Поколенията в България са в тройката на отличниците

"Умните страни си поддържат дълга в рамките на ограниченията, държавата вкарва повече ресурси в икономиката чрез публично частно партньорство и развиват националната си икономика", обясни Гечев.

"Когато държавата взима дългове и ги инвестира чрез пазарни инструменти заедно с частния бизнес - тогава резултатът е положителен", коментира той и допълни, че дългът трябва да бъде контролиран и трябва да бъде използван разумно.

България е водеща в ЕС по тежки материални лишения за хората

България е водеща в ЕС по тежки материални лишения за хората

30% от българите живеят в лишения в сравнение с 0,8% в Швеция

Всичко е въпрос на доза и разчети. Според Гечев, почти 30 години България няма дългосрочна икономическа програма за развитие.

"Много правителства и това правителство в момента не знае какво правим - къде ни е секторната политика, къде ни е разписана в детайли политиката за стимулиране на износа", допълни той.