Задължителната 10-дневна карантина за пристигащите от България български и чужди граждани в Швейцария и Лихтенщайн отпада от 6 май 2021 г., съобщиха от МВнР.

По информация на посолството ни в Берн остава изискването за попълване на формуляр (Passenger Locator Form) и представяне на отрицателен резултат от PCR тест или бърз имунологичен тест за коронавирус за пътуващите със самолет.

Изключения от тези две изисквания могат да бъдат намерени на следния линк:

https://www.bag.admin.ch/bag/en/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende/quarantaene-einreisende.html

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Берн на следните телефони за връзка: +41 31 351 14 55; +41 31 351 14 56 и в извънработно време на тел.: +41 798243822.

От Външно съобщиха и че отпада задължителната карантина за всички граждани, влизащи в Република Албания от Гърция и Република Северна Македония.

Това стана с решение на Техническия експертен комитет по управлението на ковид-ситуацията в Република Албания от 05 май.2021 г. се отменя мярката задължителна карантина за всички граждани, влизащи в страната от Република Северна Македония и Гърция.

Българското посолство в Тирана припомня, че за влизане на територията на Република Албания не се изисква представянето на негативен тест за Covid-19. В страната продължава да е в сила ограничение на движението на граждани и превозни средства между 22.00 и 06.00 часа. Глобата за нарушение на тази мярка е в размер на 10 000 леки (приблизително 80 евро).

В сила остава забраната за събиране на повече от десет души на обществени места, както и за задължителното използване на маски на всички обществени места - на открито и на закрито. Глобата за неизползване на маска е в размер на 3 000 леки при първо и 5 000 леки при повторно нарушение.