На папата не може да бъде осигурена абсолютно надеждна охрана, тъй като това може да доведе до издигане стена между него и вярващите, която да отдели понтифика от неговото паство.

Това коментира след онзиденшния инцидент пресаташето на Ватикана Федерико Ломбарди.

Бенедикт ХVІ иска да общува с хората и ватиканската служба за охрана - при цялата си бързина на реакцията - не винаги е в състояние да предотврати подобни инциденти, изтъква Ломбарди, коментирайки случилото се в четвъртък вечер.

Припомняме, тогава - непосредствено преди нощната рождественска меса - 25-годишната швейцарка Сузанна Маиоло прескочи загражденията и се хвърли към Светия отец.

При това, 82-годишният папа изгуби равновесие и падна, но веднага се изправи - след оказаната му помощ и без проблем продължи тържествената процесия към олтара на храма, където започна богослужението.

Жената е приета в болница, а според ватиканската пресслужба тя не е имала никакви „тъмни" намерения, а просто е искала да се доближи до папа Бенедикт ХVІ.

По време на инцидента обаче е пострадал 87-годишният френски кардинал Роже Ечегарай, който е получил силен удар и при падането е счупил бедрена кост.
Той е приет в римската болница „Джемели".