Полемика около възможна оставка на папа Бенедикт XVI се разгърна независимо от успешната визита на римския понтифик в Германия, съобщават чужди медии. Папата може да се оттегли от престола през април догодина, когато ще навърши 85 години.

Такова предположение изказва италианският католически журналист Антонио Сочи, автор на книгата „Четвъртата тайна на Фатима". Големият брат на папата епископ Георг Рацингер е заявил миналата седмица, че понтификът може да се оттегли, ако не може да изпълнява задълженията си, но този момент още не е настъпил.

За твърденията за евентуална оставка на Бенедикт XVI повод дадоха негови собствени изявления, че „ако Папата ясно разбира, че не може повече нито физически, нито психически да изпълнява задълженията си, трябва да се оттегли".

В историята на папството са известни случаи когато понтифиците са били готови да се оттеглят от престола. Например папа Пий XII е подготвил писмо, в което е изразил готовност да се оттегли, ако бъде пленен от нацистите по време на Втората световна война.

Също така се говори, че папата реформатор Павел VI е планирал да остави престола когато навърши 80 години. За подобни планове на предходника на Бенедикт XVI  - Йоан Павел II, говори и писмо, което той е връчил на личния си секретар Станислав Дзивишу.

Като възможен наследник на папата се обсъждат имена сред кардиналите Анджело Сколи - бивш патриарх на Венеция, кардинал Джанфранко Равази - министър на културата на Ватикана и канадския кардинал Марк Уеле - настоящ префект на Конгрегацията по проблемите на епископите.

Според италианският журналист Марко Полити въпросът за приемнитка на сегашния папа ще бъда свързан с въпроса за реформи в Римокатолическата църква, нейният по-нататъшен път на развитие, отмяната на целибата за свещениците и ролята на жената в църковния живот.