Премиерът Бойко Борисов бе благословен от папа Франциск. Той бе приет от Негово Светейшество на 10-минутна аудиенция  в апостолическия дворец „Библиотечна зала", съобщава БГНЕС.

Припомняме, премиерът Бойко Борисов лично води делегация на официално посещение в Държавата Ватикана и Италианската република за 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

В края на срещата на главата на Римокатолическата църква с българската делегация, папата благослови българския премиер и си направиха обща снимка. Продължителността на цялата среща е била 15-20 минути, като над 10 минути Борисов и папата са разговаряли на четири очи. Бойко Борисов е представил пред папа Франциск членовете на цялата делегация. Той поднесе и подарък на Негово Светейшество - изкусна дарохранителница с камък от гроба на Свети Иван Рилски.

От своя страна папата е подарил на Борисов плакет с ангел на мира.

В профила си във Фейсбук Борисов подчертава, че аудиенцията е традиционна и с нея се отбелязва ролята на България за съхраняване и развитие на делото на Кирил и Методий, обявени от Светия престол за покровители на Европа.

Премиерът изтъква, че българското правителство се отнася с дълбоко уважение към правото на хората да изповядват религията си. Освен това винаги е подкрепяло признатите изповедания и разчита на тяхното отговорно отношение към обществено значими каузи, категоричен е Борисов.

Той изказва специални благодарности на игумена на Рилската Света обител, който допринесъл за изработването на хранителницата на която е изобразено Успението на Св. Иван Рилски.

В хранителницата от филигранно сребро е поставен камък от гроба на светеца - това беше подаръкът, който поднесох на папата от името на българската държава", посочва още премиерът Бойко Борисов.

Швейцарската гвардия охранява библиотеката в сградата на Апостоличениския дворец, където бе приет Борисов. В състава й влизат подбрани мъже от едно швейцарско католическо село. Смята се, че жителите му са много честни и неподатливи на корупция. За всеки било изключителна чест да бъде избран за гвардеец.

Веднага след визитата на Бойко Борисов в сградата влезе македонският премиер Никола Груевски.

От няколко години насам Македония също започна да изпраща своя държавна делегация във Ватикана в дните около 24 май.

Пред журналисти Борисов сподели, че срещата му с държавния секретар на Ватикана Кардинал Паролин е продължила доста дълго и това е изнервило македонската делегация, чиято среща с кардинала е била предвидена да се проведе след тази с българската делегация.

Причината за забавянето е била молбата на Борисов към Кардинал Паролин да разгледа Асеманиевото евангелие, което по думите на премиера е най-старото и е уникална културно-историческа ценност.

Ние искаме Ватикана да ни позволи да участваме с евангелието в ЮНЕСКО и папата и главния кардинал да го проверят как стои като въпрос и се надявам, че ще получим такова разрешение, защото това е най-първото ни евангелие", обясни Борисов, цитиран от радио К2.

По думите на премиера България вече е кандидатствала, макар и със закъснение, Асеманиевото евангелие да бъде включено в списъка на ЮНЕСКО за Световното културно наследство. Бойко Борисов изрази надежда, че на следващото посещение по случай 24 май ще има добри новини по темата.

Визитата на Борисов и делегацията продължава и утре, когато българската делегация ще присъства на молебен в църквата "Свети Павел" в Рим. Там ще бъдат и представители на българската общност в Италия. Премиерът ще участва и в поклонение пред мощите на Св. Кирил в базиликата "Сан Клементе".

Във водената от министър-председателя делегация участват министърът на културата Вежди Рашидов и министърът на отбраната Николай Ненчев, както и народните представители Димитър Главчев, Явор Хайтов, Найден Зеленогорски, Борислав Борисов, Полина Карастоянова, Марияна Георгиева и Мариана Бояджиева.