За трета поредна година главата на Римокатолическата църква ръководи среднощната коледна служба на Коледа, предаде Ройтерс.

Папа Бенедикт XVI призова хората да намерят време и място в сърцето си за Бог, за нуждаещите се и за страдащите.

Бенедикт отслужи светата литургия пред около 10 000 души в базиликата „Св. Петър" във Ватикана. Церемонията беше излъчена на живо в 42 страни.

Облечен с наметало в златно и бяло, 80-годишният Бенедикт се обърна към вярващите с думите: „В известен смисъл човечеството очаква Бог, чака го да дойде, но когато настъпи моментът - няма място за него".

Папата направи паралел между модерния свят и факта, че Исус е роден в ясли, защото не е имало стая за Мария и Йосиф в страннорпиемницата във Витлеем.

„Човек е толкова зает със себе си, той има огромна нужда от цялото си време и цялото място в сърцето си за свои собствени неща, че нищо не остава за другите - за съседите му, за бедните, за Бог. И колкото по-богат става човек, толкова повече времето му е изпълнено със себе си. И все по-малко място има в сърцето му за другите." каза папата.

"Намираме ли време за нашия съсед, който се нуждае от нас? За страдащия, който има нужда от помощ? За бежанеца, който търси подслон? Имаме ли време и място за Бог? Може ли той да влезе в нашия живот?", запита папа Бенедикт.

Думите му бяха предадени на живо в 42 страни и достигнаха до над един милиард католици по света.

В 13.00 часа папата ще отправи традиционното си коледно обръщение Урби ет Орби, в което ще произнесе коледни приветствия на над 60 езика, включително и на български.