Справедливо са раздавани парите за възстановяването на къщите в Хитрино. "Не раздаваме парите по симпатии", заяви кметът на пострадалото село Нуридин Исмаи пред bTV.

Една година след трагедията в селото, хората са разделени за начина, по който се раздават помощите. Едната група смята, че парите са недостатъчни и се раздават по неправилен начин. Почти 33 млн. лв бяха осигурени за възстановяване на селото. Местният обществен съвет отговаря за изразходването на сумата. Той взима решения за отпускане на средствата на базата на механизъм, който разделя нуждаещите се в три категории/

Хората със съборени къщи или с такива, които подлежат на събаряне, получават най-много средства. Тези къщи с частични разрушения получават по-малка сума, а третата категория са къщи с по-малки поражения, които получават най-малко пари.

"Аз съм убеден, че никъде дадените пари не са по-малко", категоричен е Исмаил. Кметът на Хитрино смята, че сред жителите на селото има хора, които се възползват от ситуацията. Те търсили обезщетение без реално да имат щети от експлозията.

Исмаил обясни, че е влизано със съвета в къщи, които и преди взрива са били пред разруха. По думите на кмета тези хора са с най-големи претенции в момента.

Хората в Хитрино се оплакват и от бавната работа на екипите. Кметът Исмаил смята, че достатъчно се прави в селото. "Тази трагедия никой не може да я сравни с друга такава. Достатъчно се прави в това село", обясни кметът. "Нямайте и капка съмнение, че парите се харчат почтено", отсече Исмаил