През лятото на миналата година българите спряха да мислят за коронавируса, но коронавирусът не спря да мисли за нас.

Tова заяви политологът и изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов на онлайн дискусия на тема "Ковид-19: А сега накъде?"

Дискусията е посветена на икономическите тенденции и масовите възприятия на населението по отношение на кризата с коронавируса в България.

По направено проучване на "Галъп Интернешънъл" за отношението на хората към COVID-19, Симеонов обясни, че доверието в Националния оперативен щаб е един комплексен индикатор, който показва доверието в самия щаб, след това показва страховете на обществото, мобилизиционния и консолидиращия ефект в обществото. Когато нивата на обществена уплаха са големи, обществото се мобилизира бързо, но когато намалее обществото сваля гарда, посочи Симеонов.

72% от анкетираните са съгласни, че пандемията от коронавирус е била под контрол през юни 2020 г., докато 58% в края на юни не са били съгласни, че нещата са под контрол. В началото на юни хората очакваха нещата да се нормализират, но през юли са били на противоположното мнение.

Моментът на пречупване бе през лятото, когато се оказа, че е отминал първоначалният мобилизиращ ефект на коронавируса, изтъкна Първан Симеонов.

Според проучването 53% са на мнение, че коронавирусът е опасен, но в крайна сметка е просто силен грип, 24% са на мнение, че коронавирусът е смъртоносна опасност за човечеството и 21% пък заявяват, че вирусът не е сериозна опасност и по-скоро е шумотевица. Малко над 40% са на мнение, че заплахата от COVID-19 e преувеличена през март месец, докато в края на юни хората вече се страхуват от вируса. Наесен обществото било рязко отрезвено, но през лятото хората свалили гарда. Българското общество само свикна с тази идея, но по трудния начин, призна Първан Симеонов.

Той обобщи, че през пролетта хората добили обществено самочувствие, но есента показала, че прекалено рано сме се успокоили. "Засега нещата се закрепиха, но българското общество беше на прага да заличи собственото си постижение от пролетта и засега хората намериха обратния път към позитивните новини", каза още той.

Напролет миналата година хората освен за здравето си започнали да мислят както за джоба си, така и за демокрацията. Симеонов е притеснен, че хората са загубили доверието си към лекарите. Той разбира всички експерти, но колкото и трудно да е, трябва да се намали разнопосочността в новините - сутрин да е едно, после друго. Хората трябва да вярват на официалните източници, настоя Първан Симеонов.

Той посочи, че коронавирусът е изключително благодатна тема за фалшиви новини.

По отношение на доверието в здравните власти, Симеонов отчете, че здравният министър проф. Костадин Ангелов е енергичен човек, добър комуникатор и към него има положителна тенденция. Костадин Ангелов има жив рейтинг и трябва да се наблюдава, изтъкна политологът.

30% са готови да се ваксинират, 46% няма да се ваксинират, а други 23% от обществото още не са решили. 48% са на мнение, че ваксините крият опасности, 34% смятат, че по-скоро безопасни, а 18% нямат мнение. Трябва да се помисли занапред да има авторитети, които да не губят обществената си позиция, отбеляза Симеонов.

Той допълни, че няма преобладаващо обществено положение към ваксините, като основното обяснение за това недоверие е неизвестността.

Първан Симеонов е приятно изненадан от начина, по който българското образование се адаптира към кризата с коронавируса, като се надява образованието да не загуби от всичко това.