Патриарх Неофит благослови децата на България за Международния ден на детето. В обръщение от Българския патриарх Неофит, изпратено от Светия синод, се казва:

"В този празничен за вас ден, когато се отбелязва Международния ден на детето, отправяме своя патриаршески и архипастирски благослов, като се молим още по-усърдно на Всеподателя Бога за всички вас".

Патриархът припомня думите на Спасителя, с които призовава хората да запазят детската чистота на сърцето - да бъдем като деца, за да влезем в Царството Небесно. "Придобивайте мъдрост и разум и не забравяйте вярата си в Бога. Не стъпвайте в пътеките на нечестивите и не ходете по пътя на лошите (Притчи. 4:14)", призова Негово Светейшество патриарх Неофит.

Той призовава децата да отхвърлят лъжата и лукавството. "Очите ви да гледат в правилната посока, към Небесния Йерусалим. Не се отклонявайте нито наляво, нито надясно, а вървете по царския път, по пътя на вярата и богоносните отци. Слушайте вашите родители и наставници, изпълнявайте съвестно наредбите и заръките, които те ви дават", съветва патриархът децата.

Негово Светейшество се обръща и към родителите като им казва да учат децата си на вярата в Бога. Като храна за вечен живот патриарх Неофит определя вярата, надеждата и любовта. "Оставете децата да се молят на Бога и не им пречете, бъдете им опора и подкрепа. На вас е дадено много и много ще се иска", каза патриархът на родителите.

Писмото завършва с поздрав и благослов:

Честит празник, мили деца!

Божията благодатна помощ да бъде винаги с вас!