Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит оглави богослуженията за Рождество Христово в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и благослови миряните. Във всички храмове в страната беше отслужена Рождественска света литургия. 

В посланието си патриарх Неофит пожела на българския народ:

В своето учение и със своя живот пред нас Господ Исус Христос ясно ни е показал какво иска и какво очаква от нас. Това, което той желае, е да възвърнем Бога и ближния до себе си. И така, възлюбени, нека пренесем на раждащия се днес богомладенец чисти сърца и помисли, сърца, изпълнени с благост, милосърдие и добра воля към всеки и към всички.

Тържествена архиерейска литургия и във Варна, съобщава БНР. Литургията е в катедраленния храм "Успение на Света Богородица". Варненският и митрополит Йоан:

Повече от 2000 години минаха, откакто се възвести ангелското славословие в спасителната нощ, когато на земята Бог слязъл в плът. От това време досега животът на човечеството се промени значително. Само едно остана неизменно- свидетелството на ангелите, които обърнаха нашия взор към града Витлеем. На Земята слезе не бог на отмъщението, а Бог на милосърдието, не съдия, а отец, не наказващ за греха, а премахващ греха и помилващ грешника.

Патриарх Неофит: Никой не трябва да остава сам и безнадежден, лишен от утеха

Патриарх Неофит: Никой не трябва да остава сам и безнадежден, лишен от утеха

Да отворим сърцата и душите си за радостта от Рождеството на Спасителя

Ловчанският митрополит Гавриил служи в катедралата "Св. Св. Кирил и Методий" в областния град:

Това е празник на надеждата, радостта, на вярата, защото ние си спомняме и празнуваме как Всемогъщият Бог е станал Младенец, за да покаже на хората колко Господ много обича хората. Това е голям празник, който човек трябва да го усети с душата, със сърцето си. Бих пожелал на всички хора Господ да им дарува здраве, мир, радост, надежда, вяра, любов, търпение.

В храм "Свети Иван Рилски" в Търговище литургията е водена ставрофорен иконом Славчо Проданов:

Раждането на Спасителя е една прегръдка на целия човешки род с Господ Исус Христос. Всички преди най-светлия празни Рождество Христово гледаме молитвено в общение с Бога да пречистим нашите души. Христос беше положен в една чиста кошара. Ние трябва да го приемем в чисти души.

В катедралния храм "Св. Висарион Смолянски", архимандрит Висарион се обърна към гражданите:

Обични в Господа, братя и сестри, скъпи родопчани, днес празнуваме рождението на Божия син, станал празник на мира, правдата и спасението на света. Нека божията милост бъде над всички нас.

Честито Рождество Христово!

Честито Рождество Христово!

Наричан у нас още Коледа или Божич, този ден възвестява рождението на Сина Божи Иисус Христос.