Патриарх Неофит благослови кампанията на омбудсмана "Не хаби - дари!". Това стана по време на среща в сградата на Патриаршията между омбудсмана Мая Манолова и Негово Светейшество патриарх Неофит, съобщиха от администрацията на омбудсмана.

"Бъдете благословена и днес, и утре, и завинаги, заради това, с което сте се захванали да правите, защото то е добро за хората. Нека помним, че никой не е по-голям от хляба", обърна се патриархът към Манолова.

Негово Светейшество бе категоричен, че църквата ще се включи и ще подкрепи инициативата на омбудсмана, която ще се развие през 2017 г., тъй като, по думите му, тя е напълно в духа на християнските ценности.

"Не хаби - дари!" - една кампания срещу пилеенето на храна

"Не хаби - дари!" - една кампания срещу пилеенето на храна

И нелъскавият търговски вид на зеленчуците не ги прави негодни

Патриархът направи препратка към евангелския разказ за петте хляба и двете риби, с които Иисус Христос нахранил 5 000 души. "И след като се наситиха, рече на учениците Си - съберете останалите къшеи, за да се не изгуби нищо. И от петте ечемични хляба събраха и напълниха дванайсет коша къшеи, останали на тия, които ядоха", цитира той библейската притча.

Патриарх Неофит получи от омбудсмана почетния приз на институцията "Добро сърце", с който се отличават личности и организации за добри дела.

"В днешните трудни и тежки времена на разединение и размирици, Вие повече от всеки един заслужавате този приз. За мен е чест институцията на омбудсмана да има във Ваше лице истински съмишленик. Нека Бог Ви даде сили и търпение да ни водите по правилния път на доброто, защото Българската православна църква е опора за съхраняване на истинското родолюбие и патриотизъм, на българския национален дух, култура и традиции", каза омбудсманът Мая Манолова.