Традиционният ритуал на Богоявление по освещаване на бойните знамена и знамената-светини на Българската армия беше проведен пред паметника на Незнайния воин в София.

Държавният глава Румен Радев прие почетния строй на представителните части на Българската армия, а под звуците на гвардейския духов оркестър положи венец пред Паметника на Незнайния воин.

На ритуала присъстваха още министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев.

Богоявление е

Богоявление е

Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава Иисус Христос в река Йордан

"Нека днес да засвидетелстваме пред Бога нашето единство и упованието си в неговия благ промисъл за всеки от нас и цялото ни общество. Нека църквата и народът, войнството и държавността заедно и вярно, следвайки заветите на нашите предци, отново да изпросим от Бога Неговата велика милост", заяви Негово Светейшество българският патриарх Неофит по време на освещаването на бойните знамена.

Нека днес извършеното освещаване бъде за всички нас проява на Божията милост и подкрепа за целия наш народ и общество. С благодатната помощ на Всесветия Дух да надграждаме стореното и постигнатото от поколенията преди нас, подчерта още патриарх Неофит.

За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 година. До падането на България под османско владичество преди всяка битка, която води българската войска, се извършва водосвет.

След Освобождението тази традиция е възстановена от първия военен министър на Княжество България Пьотр Дмитриевич Паренсов и продължава до 1946 г.

След демократичните промени у нас ритуалът Водосвет на бойните знамена и флагове е възстановен през 1993 г. Оттогава, всяка година на 6 януари - Богоявление, във всички гарнизони в страната, най-висшият йерарх на Българската православна църква в епархията, след прочитане на молитвата "За успех на народа", ръси със светена вода за здраве и успехи представителни части на Българската армия и нейните бойни знамена.