В деня на паметта на храбрия и победоносен Христов воин и светец Георги, винаги победоносната армия на православна България чества своя благословен празник - Деня на храбростта. Ден на памет и прослава на всички знайни и незнайни воини, отдали живота си в защита на нашата скъпа родина - България.

Така започва приветствието на Негово светейшество българският патриарх Неофит, митрополит Софийски.

"Ден на радост, на тържество и заслужена гордост, в който високо вдигнатите глави българските военнослужещи припомнят на всички нас, че българската армия е армия непобедима - войнство, което не познава поражението и което и днес остава сигурен гарант за целостта на нашата страна и неприкосновеността на нейните граници, изпълнявайки своето свято дело и благородна мисия с високо съзнание за дълг и отговорност, с истинско усърдие и в жертвено служение за род и родина", пише Негово Светейшество.

Нашата света Православна църква винаги е имала в молитвите си не само воините, отдали живота си в изпълнение на своя дълг, но и тези, които продължават да вървят по техните стъпки, отдавайки силите и способностите си, готови да жертват дори и най-святото, което имат - живота си, за честта на Българската армия и за защитата на своя народ и държава, се казва в словото за празника на армията ни.

"Всяка армия е армия победителка, когато воюва за чиста и справедлива кауза, но най-вече когато има над себе си Божието благословение и Божията подкрепа и закрила. Защото Господ е "щит за всички, които се Нему уповават" (Пс. 17:31), и "благоволи към ония, които Му се боят, към ония, които се уповават на Неговата милост" (Пс. 146:11)", пише Негово Светейшество.

Той пожелава Божията благодат да пребъдва всякога над българските знамена-светини и могъщата десница на Всевишния да пази нашето безстрашно войнство от всеки враг и противник. По молитвите на Пресвета Богородица, на светия Великомъченик и Победоносец Георги и всички просияли в светостта Свои угодници Всемилостивият Бог да бди над нас и да ни дарува Своята небесна помощ и закрила!

Посланието е насочено към президента и върховен главнокомадващ въоръжените сили Румен Радев, военния министър в оставка Красимир Каракачанов, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, българските офицери, сержанти и войници.

То завършва така:

Честит и благословен празник!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ