Главата на Българската православна църква патриарх Неофит посрещна мощите на св. патриарх Евтимий Търновски. Той се поклони пред тях в митрополитския храм "Св. великомъченица Марина" в двора на Софийската света митрополия, съобщава БиТиВи.

Мощите на духовника, водил отбраната на Търново през 1393 г., пристигнаха от Бачковския манастир тази сутрин. Тленните останки ще бъдат временно изложени за поклонение в храма.

По решение на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия чинът на Прославлението на светите мощи на св. Евтимий - патриарх Търновски, ще се състои на 22 октомври в Бачковската света обител. Началото на архиерейската света Литургия е от 9:30 ч.

Св. Евтимий Търновски е роден в 1327 г. в Търново. През 1350 г. става монах в Килифарския манастир. По-късно живее няколко години в Цариград и в Атон. Завърнал се в Търново, Евтимий се усамотява в пещера край столицата. През 1375 г. е избран за патриарх. Той ръководи защитата на обсадената столица Търново по време на обсадата на османските турци в края на XIV век.

Патриарх Неофит се поклони на мощите на Св. Св. Кирил и Методий

Патриарх Неофит се поклони на мощите на Св. Св. Кирил и Методий

Игуменът на Светогорския манастир Есфигмен му подари икона на Богородица