В паметта на всеки народ има личности и събития, както и свързани с тях дати от празничния календар, които поддържат спомена за себе си вечно жив сред поколенията. Една от тези паметни дати за нас, българите, е днешният Трети март - денят на дълго желаната и изстрадана с много кръв и свидни жертви българска политическа свобода.

Това се казва в тържественото слово по повод Трети март на Негово светейшество българският патриарх Неофит, цитирано от Светия синод.

"Подписването на Санстефанския мирен договор на този ден в далечната вече 1878 г. е не просто едно от многото важни исторически събития в хилядолетната и превратна българска история. Узаконеният чрез този договор нов български държавен суверенитет представлява естествен завършек на дълъг и динамичен процес, в който православният български народ показва и доказва, че не е сломен от тежката си историческа съдба, но е готов и този път, с цената на всичко, да отвоюва своята свобода и независимост", пише патриархът.

За православните българи тази нова свобода не е дошла даром, но е била извоювана с много и целенасочени усилия, с много постоянство и вярност към заветния идеал на свободата. Идеал, намерил своя първи плод и първото си въплъщение в постигнатата от предците ни духовна и църковна наша независимост, от чието извоюване през настоящата година отбелязахме изпълването на сто и петдесет години, пише Негово светейшество, визирайки учредяването на Българската екзархия.

Българският патриарх заяви, че сега, когато имаме възможност за независимо духовно, културно и държавно развитие, продължаваме да отдаваме нашата почит на всички, допринесли за българска свобода.

"За всички братски православни воини, дошли тук отблизо и далеч, както и за българските опълченци, положили живота си, за да бъдем днес ние свободни, в този ден за пореден път ние отправяме нашата всесърдечна заупокойна молитва към Всеподателя Бога, като неизменно Му благодарим и за Неговата велика милост и всички Негови щедрости и неизменна грижа за православния ни народ. Светла и вечна да бъде паметта на всички славни герои на българската свобода и независимост", призова патриарх Неофит.

Духовният лидер на страната ни честити националния празник на народа и се помоли Бог да пази България. 

С молебен и издигане на националния флаг отбелязваме Трети март
Обновена

С молебен и издигане на националния флаг отбелязваме Трети март

Националният военноисторически музей отмени планираните събития