Борбата за признаването на Българската екзархия се превърна в обединителна кауза за целия български народ. Тя отразява националната надежда за самостоятелност и възкресяване на българската държавност.

Това заяви президентът Румен Радев на среща с Негово Светейшество Българският патриарх Неофит в сградата на Светия синод по случай отбелязването на 150 години от учредяването на Българската екзархия, съобщиха от Светия Синод.

С учредяването на Екзархията българският народ се сдоби със своя национална и духовна институция още преди Освобождението, заяви Румен Радев.

Държавният глава припомни приноса на Българската екзархия за запазване на националната идентичност на българите, духовното ни единение и ръководната й роля в просветните дела в българските земи.

Мисията на държавния глава и на българския патриарх е не властта, а служението на българския народ - около тази позиция се обединиха духовния лидер на България патриарх Неофит и президентът Румен Радев. 

След срещата в Светия синод държавният глава Румен Радев присъства на молебена в катедралния храм "Св. Александър Невски", отслужен от патриарх Неофит. В храма беше прочетено и Патриаршеско и синодално послание по повод бележитата годишнина от учредяването на Българската екзархия.

Припомняме, по повод 150-та годишнина от Българската екзархия, от Светия синод издадоха юбилейна картичка.