Вселенският патриарх Вартоломей, който е на официално посещение у нас, и българският патриарх Неофит отслужиха на днешния Архангеловден Съборна Света литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Сред присъстващите при започването на литургията в храма бяха Симеон Сакскобургготски, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, директорът на Дирекцията по вероизповеданията в Министерския съвет Емил Велинов, директорът на болница "Лозенец" Любомир Спасов. В патриаршеската катедрала бяха дошли и много вярващи.

От 12.30 часа започва срещата-благослов на Вселенския патриарх Вартоломей и на патриарх Неофит с деца на загинали служители от системата на МВР и с талантливи младежи в салона на гранд-хотел "София".

Патриарх Вартоломей пристигна вчера на официално посещение, което ще продължи до вторник, 10 ноември.

На летище "София" патриарх Вартоломей беше посрещнат от Българския патриарх Неофит и от митрополитите Врачански Калиник, Видински Дометиан, на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Варненски и Великопреславски Йоан и Русенски Наум.

В понеделник вселенският патриарх ще получи почетното научно звание "доктор хонорис кауза" в Голямата зала на БАН.

Следобед той ще разговаря и с президента Росен Плевнелиев и ще бъде удостоен с най-високата държавна награда орден "Стара планина" Първа степен.

Срещата на вселенския патриарх Вартоломей с премиера Бойко Борисов ще бъде във вторник - 10 ноември. След това патриарх Вартоломей и главата на Българската православна църква Неофит ще посетят троянския манастир "Успение Богородично", където ще направят молитвено възпоменание при гроба на патриарх Максим.