С поднасяне на цветя и венци патриотите отбелязаха 141-годишнината от Априлското въстание.

Пред Паметника на българските революционери от Македония, Беломорието и Одринско се събраха десетки симпатизанти на Коалиция "Обединени патриоти", съставена от трите патриотични формации ВМРО, НФСБ и Атака.

Тържествена реч произнесоха съпредседателите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. В думите си те откроиха ролята на въстанието за възстановяване на българската държавност, както и примера му за възпитанието на българския народ в патриотизъм.

"Това въстание е известно със своя героизъм, известно е с Бенковски, Бачо Киро, Поп Харитон, Цанко Дюстабанов, известно е със саможертвата на Кочо Честименски. Това въстание отвори път към свободата на България, отвори пътят към една война, която донесе свобода на част от българските земи - Княжество България и донякъде Източна Румелия. Едно въстание, което даде кураж и беше пример за подражание на следващото поколение български революционери", заяви Каракачанов.

По думите му обикновено се говори за героизма на революционерите, дали живота си за Априлското въстание. "Ние искаме да говорим за примера, който Априлското въстание е оставил в живота на всички българи. Без саможертва, без национална кауза няма бъдеще", заяви той.

Според него без значение, кой път избираш - на изток или на запад, не може да вървиш по този път като аморфна маса. "Не можеш да вървиш като маса, която чака само да консумира, да получава, а можеш да вървиш успешно, по който и да е път, само ако нацията е организирана, мотивирана има кауза и идеали", заяви Каракачанов.

Той изрази надежда Априлското въстание да бъде пример на българското образование и учители, които чрез героичните му страници да възпитат следващите млади български поколения. "Българският народ трябва да бъде възпитаван именно в дух на патриотизъм и отговорност пред цялата българска нация, без значение дали живее в пределите или извън пределите на България", категоричен бе лидерът на ВМРО .

Валери Симеонов, съпредседател на коалицията посочи, че именно Априлското въстание дава историческия тласък за освобождаването на страната. "Априлското въстание има своето изключително важно историческо място във възраждането на българската държавност", отбеляза той.

Симеонов изтъкна, че за патриотите е изключително важно да се направи един съвременен прочит и извод от Априлското въстание. "В крайна сметка Априлското въстание е показало, че когато българските революционери, българските патриоти са успявали да надмогнат своите лични противоречия и да се обединят, резултатът не е закъснял. Ние се намираме в преломен период от развитието на съвременната българска държава. Период, в който заплахата от турска политическа агресия, се увеличава. В размирните Балкани, българските патриоти намерихме пътя към своето обединение, намерихме правилния път, за да постигнем и продължим целите и идеалите, поставени от революционерите от Априлското въстание", заяви Симеонов. 

Пред журналисти Красимир Каракачанов коментира и т.нар. чернова на коалиционното споразумение между ГЕРБ и ОП.

"В тази чернова имаше принципите, на базата на които ще функционира един коалиционен съвет, който ще движи работата на коалицията между ГЕРБ и Обединени патриоти".

Каракачанов заяви още, че първата стъпка е била програмата за управление, втората стъпка е изграждането на въпросното коалиционно споразумение, което ще формулира принципите на вземане на решение. "Чак на края последната стъпка ще бъде креслата, за които всички журналисти се интересуват", категоричен бе Каракачанов.

Валери Симеонов, лидер на НФСБ и съпредседател на Обединените патриоти, също коментира, че министерски постове не са обсъждани. "Не са обсъждани министерски кресла, само принципите, по които коалицията ще взема съвместни решения", допълни той.