Пациентски организации "Заедно с теб" осъди остро дискриминацията и насаждането на омраза към наркозависими пациенти в клипа на Българския лекарски съюз (БЛС) "Добрата дума лекува". Това стана ясно от позиция на организацията, изпратена до медиите.

По думите им е недопустимо лекари да насаждат омраза към зависими пациенти, внушавайки на обществото, че само наркозависимите употребяват насилие към лекари във въпросния клип.

В клипа се чува репликата "двама наркозависими нападнаха с нож лекар в Пазарджик".

Те подчертават, че лекарите са призвани да лекуват, а не да дискриминират пациентите.

Ръководството на БЛС вместо да засажда омраза на словото и да създава напрежение, да направи обучения за справяне с пациенти, изпаднали в беда, призовават в позицията си от организацията.

Български лекарски съюз призова да преборим агресията над лекари с добра дума

Български лекарски съюз призова да преборим агресията над лекари с добра дума

Те се обединиха около инициативата "Добрата дума лекува"

В тази връзка те се обръщат към ръководството на БЛС да свали дискриминационната реплика в клипа. В противен случай заплашват да заведат дело за насаждане на омраза и дискриминация на болни наркозависими пациенти.

От "Заедно с теб" се обявяват категорично против всяка форма на насилие към медици и подкрепят активното провеждане на наказателни мерки спрямо агресорите.

По неофициална статистика агресията от наркозависими към лекари е едва 1-2%.

Зависимостта е призната за заболяване и има код в МКБ 10 (Международната класификация на болестите), както всяка друга. Тя е описана като "съчетание от поведенчески, когнитивни и физиологични прояви, което се развива след повторна употреба на определено психоактивно вещество".