По време на пандемията видяхме две тенденции - едната, че изцяло се увеличи онлайн пазаруването, не толкова по желание на потребителите, а повече като че ли по принуда. Другата тенденция е, че много се увеличиха стоките, които имат лекуващи или предпазващи претенции, към които ние се отнасяме много скептично.

Това заяви за News.bg Богомил Николов от Българска национална асоциация "Активни потребители".

По думите му хората са уязвими в ситуация на страх от COVID-19, "хващат се за сламката", купуват абсолютно ненужни стоки, храни или предмети, които си мислят, че ще ги защитят по някакъв начин от вируса. Николов обясни, че като цяло сред хората в България все още преобладава консерватизмът и обществото предпочита да пазарува в традиционните магазини, за разлика от доста европейски държави, където онлайн търговията взима превес.

Пандемията доста промени тази тенденция, но ще видим дали ще се запази, след като мине самата пандемия и хора, които са опитали онлайн търговията, ще се изкушат и занапред от нея или ще се върнат към традиционното пазаруване. Предстои да разберем, заяви Николов.

Той подчерта, че не е нужно да има измама, за да не се получи онлайн пазаруването. Понякога това, което искаме да купим, не можем да го преценим от една снимка. Ако хората искат да си купят някаква мебел например, много е трудно да преценят цвета, как точно ще изглежда на място, на живо, какъв ще бъде материалът, поясни Богомил Николов.

Именно заради това законодателството е въоръжило потребителя с връщане на покупката в 14-дневен срок. "Този тип търговия изначално е по-рискова и ако го нямаше това право на връщане, интернет търговията щеше да потръгне много по-трудно и много по-бавно", изтъкна Николов. Инструментът, с който можем да се защитим срещу недостатъците на дистанционното пазаруване, е именно 14-дневният срок на връщане. Много граждани обаче не си познават добре правата, включително и за него.

Според Богомил Николов фирмите гледат в много грешна посока с искането си да се намали 14-дневният срок за връщане на дадена покупка. В САЩ няма законово изискване, а корекцията на пазара е довела до това, че масово срокът за връщане е 30-дневен. В условията на все по-глобализиран пазар, естествено, че предимство ще имат тези търговци, които дават по-добри условия на потребителите, уточни Николов.

Той допълни, че ако българските търговци не искат някои ден да се появят американски търговци и "да направят на пух и прах" родните търговци, по-добре да не мислят за ограничаване срока на връщане. Николов досега не е чул от правото на връщане на дадена стока някои търговец да е пострадал особено. Връщането на стоките повишава доверието на потребителите и повишава продажбите в крайна сметка, посочи Богомил Николов.

Той призова хората да не гледат процентите на намаление, а да сравняват цените и офертите - това е най-важното правило при пазаруване онлайн. Колкото по-добре човек проучи пазара, преди да си даде парите, толкова по-малка е вероятността да направи грешка, посъветва Николов.

Второто правило е да не гледаме спама, който получаваме на пощите си, ние трябва да бъдем търсещата страна, а не да чакаме някои да ни изпрати мейл с измама под формата на някакъв късмет или печалба.