Печелят Коледен конкурс с плагиатство на стихотворение от архимандрит Серафим (Алексиев), алармират dveri.bg и списание "Аязмо". В старозагорското списание е отпечатан коментара за спечелен конкурс за поезия със стихотворението "На Коледа" от архимандрит Серафим (Алексиев).

"На Коледа: Летете, снежинки, и бийте камбани!"... Знаете ли кой е авторът на това стихотворение? Много са православните християни, които ще разпознаят стила на архимандрит Серафим (Алексиев). Защото той е поет с почерк, който може да бъде разчетен. Той е творец, доказал на практика, че православната поезия не е оксиморон в капана на 20-ия век.

Но много повече са хората, които не са чували за архимандрит Серафим и не познават неговото творчество. А има и такива, които злоупотребяват с този факт", пишат в списание "Аязмо".

Стихотворението "На Коледа" е спечелило "I място на Четвъртия Коледен Творчески Фестивал" (според правописа) от името на Диана Станчева.

"Не знаем кои са членовете на журито на този "Четвърти Коледен Творчески Фестивал". Не знаем коя е Диана Станчева и дали изобщо съществува човек с това име, или някой е решил да се пошегува с висококомпетентното жури", пишат от изданието.

Разследване на старозагорското православно издание показва мащабното присъствието на творбите архимандрит Алексиев в интернет.

Припомняме, той е автор на "Нашата вяра" - книга, по която се готвят кандидат-богословите, написана на разбираем език за всеки православен християнин. Негови са и книгите: "Нашата надежда" (беседи върху Блаженствата), "Нашата любов" (беседи върху десетте Божии заповеди). Сред най-известните брошури на духовно-нравствени теми, написани от архимандрит Алексиев са: "Гордост и смирение", "Вражда и помирение", "Смисълът на страданията", "Самозваните съдници", "Болна и здрава мистика", "Забравеното лекарство" (за изповедта) и други.

Оказва се, че някои стихове на арх. Серафим са широко разпространени, макар и анонимно. Те са се превърнали в част от "народната лексиконна" поезия. Това явление е познато у нас още от времето на старите градски песни, та до ден днешен.

Част от поезията на архимандрит Серафим е доста популярна във фейсбук - най-вече негови стихотворения, посветени на Рождество Христово и на Великден. Рядко се цитира името му като автор - това е по-скоро изключение.

Преди няколко години изпълнителят Васил Петров зарадва почитателите си с песен по стихове на архимандрит Серафим. Този факт няма нищо общо с явленията, за които говорим, но е впечатляващо, когато популярната светска музика се обръща към текст, създаден от един монах.

"В началото написахме, че плагиат е спечелил конкурс със стихотворение на архимандрит Серафим. Всъщност не е така. Конкурсът е спечелен от самото стихотворение. Наградата е за него - за стихотворението "На Коледа". То заслужава да бъде четено, заслужава да бъде отличено. И както казва един човек в коментарите: "Заслужава да бъде в читанката!".

А ето и самото стихотворение "На Коледа" от архим. Серафим:

Летете, снежинки, и бийте камбани!

Че утре е Коледа — празник голям!

Белейте се вие, обширни поляни!

Светът да е бял, да е чист като храм!

Че в църква когато Христос занаднича

от Свойте икони към нашия свят,

да види земята на рай че прилича,

че сипе небето над нас благодат!

Летете, снежинки! Застилайте всичко —

и чувства небратски, и локви, и смет,

и болки, и скърби в сърцето самичко!

Да бъде днес бяло и радостно вред!

Да няма в дворовете купища кални!

Да няма в душите от злост ни следа!

Над скърби незнайни, над сълзи печални

да грей Витлеемската чудна звезда!