Ако изборите са днес пет партии ще влязат в парламента - БСП, ГЕРБ, "Има такъв народ", "Демократична България" и ДПС, според проучване на агенция "Маркет линкс" по поръчка на БиТиВи. То е проведено сред 1058 лица над 18 г., в периода 18 - 26 септември 2020 г. по метода на пряко-личното интервю и онлайн анкетата.

Социологът Добромир Живков коментира, че през последните месеци с плавни темпове управляващата партия губи подкрепа, докато социалистите печелят електорат.

Към момента ГЕРБ и БСП са с почти изравнен резултат, като ГЕРБ са свити до своето партийно ядро, но и прирастът на социалистите не е съществен. Ръстът на доверие към БСП, Живков определя като "неорганичен", заради позиционирането на идеи в политическа пазар. Повишаването на подкрепата за БСП е следствие по-скоро на реакция срещу ГЕРБ.

Електоратът на левицата се консолидира преди избори, а вътрешнопартийните борби слабо влияят на обществената подкрепа за партията.

"Спадът на удовлетвореността от управлението на страната. Това е фактор от отчуждението от политическата система и институциите. Заради усещането са корупция, влошена съдебна система и че гражданите нямата възможност да влияят", коментира Живков.

В контекста на политическата криза у нас, социолозите отчитат повишена нагласа европейските институции да влияят върху разрешаване на вътрешнополитическите проблеми. 71% от запитаните искат Европейската комисия да се ангажира с актуалните събития в страната. Същевременно над половината отговарят, че ЕК няма основание да блокира финансова помощ за България.

Все още е разпространено мнението, че премиерът и ГЕРБ се ползват с доверие в европейските институции, отчете Живков.

Проучването отчита, че геополитическата ориентация на България към ЕС и НАТО не е застрашена.