Петото издание на градски KvARTal Festival Vol. 5 започна от днес. Събитието е в подкрепа за културен и творчески квартал в София "КвАРТал", съобщиха организаторите. Фестивалът ще се проведе традиционно около Деня на София - 17-ти септември, като алтернативно празненство в столицата от петък до неделя 18, 19 и 20 септември.

Събитието се провежда между булевардите "Дондуков", "Мария Луиза", "Сливница и "Васил Левски" на територията на стария еврейски квартал. Вече няколко години хората биват канени да се изгубят сред малките улици, да посетят непосещаеми места, да отворят заключени врати, да научат историята на стара София, да разберат за архитектурата или вкусят от общностите.

Посетителите са били в Шоколадови фабрики, танцували са под звуците между Джамията, Халите и двора на ЦУМ, карали са скейт на паркинга, правили са пърформанси в Синагогата и пред Минералната баня, яли са рибена чорба и са пили вино директно на улицата, докато научаваме по някоя нова история.

В тези не леки за всички ни времена искаме да ви поканим да усетите още веднъж чара на стария Софийски КвАРТал. Този път ще има човешки "КвАРТал", какъвто си е - красив и уютен със своите малки изненадващи и все повече за последните години локации, всяка със своя програма.

Пешеходни улици този път ще са ул. "Триадица" и ул. "Веслец" в събота и неделя в часовете между 16:00-22:00 ч. По тях и улиците около тях се очертават концерти, работилници, изложби, пърформанс, суинг танци, турове около историята на киното и потайностите в Дом на киното, Sofia Graffiti Tour, тактилна разходка, куклен театър и др.

В петък се открива фестивала със самостоятелната изложба от съвременни скулптори "СФИНКС" на Мартиан Табаков в галерия "Гешов", в началото на улица "Сердика". Срещу галерията заедно с намиращата се там Софийска градска библиотека, филиал Сердика, ще се изгубим в света на книгите, защото "да се чете е модерно", ще четем поезия с актьори и поети под патронажа на Иван Димитров, Георги Гаврилов и Наталия Иванова с музикален съпровод Кирил Коев и Свилен Ноев от "Остава", а вечерта на същата улица, но номер 28 от 20:00 ч. в бар French 75 ще открием фестивала с диско селекцията от Discobeton.

А като се спускате в КвАРТала през портата - ул. "Малко Търново" пред бар After Five & Dinner ще ви посрещнат същите хубави празнични ритми с друга специална диско селекция.

Ще бъде представена в бар French 75 книгата за изолация на ВиЖ София с над 20 художници, илюстратори и поети, а като продължение от 19:00 ч. в Com.bar ще продължим с пънк концерт от КАКЕ? На същото място в следващия ден пък ще слушаме култовите и любими ъндърграунд уейвъри Виолетов генерал.

Ако бихме ви направили маршрут, то ви съветваме освен двете пешеходни зони, да се спуснете по полу-пешеходните ул. "Сердика", по която още от "Дондуков" и след Дом на киното обещаваме много изкуство, поезия, танци, вкусотии, напитки и шоколади.

А защо да не се отбиете за малко и през близката ул. "Екзарх Йосиф", където точно преди пожарната ще има музика, тебешири и други изненади от художествените ателиета Артелие и Мangoshee. В събота в галерия Port.A ще открием и Sofia Art Week, който започва по същото време и ще продължи седмицата след фестивала с видео инсталацията на Йохана Брукнер "Молекулярен секс" от 17 до 21:00ч. и пърформанс на германската художничка Лола вон Геролл след това.

Търсете програмата на място по локациите или онлайн на фейсбук страницата на KvARTal Festival и си запазете си датите 18-19-20 септември 2020 за едно алтернативно изживяване в градската ни среда.

Повече информация за събитията и програмата тук на страницата на фестивала: https://www.facebook.com/kvARTal.kolektiv/ или на страницата на КвАРТал-а: https://www.facebook.com/kvartal.festival/