Бетина Жотева става член на Съвета за електронни медии (СЕМ) от квотата на държавния глава. Указът за назначаването на Жотева вече е издаден от президента Росен Плевнелиев, съобщават от „Дондуков 2".

Припомняме, преди няколко дни стана ясно, че говорителят на МВнР Бетина Жотева е президентската номинация за член на СЕМ. При обявяването на новината за номинирането й, от президентството изтъкнаха, че Жотева има дългогодишен опит в областта на медиите и връзките с обществеността.

Професионалното си развитие е започнала през 1990 г. в Българска национална телевизия като водещ новини и редактор на Международните новини. В периода 2000-2005 г. е кореспондент на вестник „Труд" и директор на бюрото на вестника в Брюксел. От 2005 г. до 2007 г. е консултант и анализатор към НАТО, а от 2007 г. до 2010 г. заема длъжността Първи секретар по въпросите на връзките с медиите и комуникационните стратегии в Постоянното представителство на Република България в Европейския съюз, Министерство на външните работи.

През последните пет години работи в администрациите на четири български правителства.

От президентството поясняват, че според чл. 24 от Закона за радиото и телевизията Съветът за електронни медии се състои от 5 членове. Трима от тях се избират от Народното събрание, а другите двама се назначават от държавния глава.

Членовете на СЕМ имат 6-годишен мандат. Той започва да тече с обновяване на състава от квотата на президента и на Народното събрание. От съобщението на прессекретариата на държавния глава става ясно, че съгласно Закона за радиото и телевизията решението на НС за избор на член и указът на президента за назначаване на член на СЕМ влизат в сила едновременно.