Фондация "Българска памет" и Фондация "Решения за бъдещето", която наскоро бе учредена от президента Росен Плевнелиев, подписаха споразумение за сътрудничество. Това се случи в рамките на 20-то издание на Пролетния семинар на Фондация "Българска памет", който се проведе под надслов "България 2017 - 10 години част от Европейския съюз, период на предизвикателства, възможности и научени уроци".

На форума се събраха над 200 младежи от историческата ни диаспора в Украйна, Молдова, Сърбия, Република Македония и България, а специален гост на събитието беше Росен Плевнелиев. Бившият държавен глава посочи, че България получавала над 3 пъти повече средства по линия на европейската солидарност, отколкото внася в бюджета на ЕС.

Към проекта се присъединиха участници от Румъния, Албания и Гърция. Заедно младежите дискутираха теми, свързани с предизвикателствата и възможностите пред Европейския съюз, опита на България като страна-членка на ЕС и ролята на младите хора в предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС през 2018г.

Финансирането на семинара беше осигурено от Фондация "Българска Памет" и Представителството на Европейската комисия в България, Община Варна и Фондация "Ханс Зайдел". На форума присъстваха посланици, представители на европейските институции и местната власт, неправителствения сектор, бизнеса и медиите.