Начинът, по който работи пловдивската пречиствателна станция от година и три месеца продължава да заплашва региона с екологична катастрофа.

За това алармираха "Зелени Балкани", сдружение Еко Пловдив и граждански инициативен комитет, информира БНР.

Според тях липсата на реакция от страна на отговорните институции представлява „крещящо безразсъдство", тъй като голяма част от утайките, които се получават при обработката на битово-фекалните води, не се депонират, а се изпускат в река Марица всяка вечер вече повече от година.

По думите на бившия директор на ВиК Пловдив Николай Сомлев информацията, че утайките се депонират в двора на станцията е нереална, тъй като ежедневния обем за около 400 дни, би напълнил отдавна терена.

Според Васил Къдринов от сдружение Еко Пловдив плана да се карат утайките на хвостохранилище „Медет" до Пирдоп всъщност е необмислен, тъй като то е построено върху река Тополница. По думите му това е потенциално много опасно съоръжение със съдържание от близо 200 милиона тона хвост или 285 пъти повече от разлива в Унгария.

Според „зелените" сдружения има опасност при идване на високи води да бъде отнесен целия хвост и да бъдат залети близките селата Петрич и Поибрене.

За 40 000 тона утайки трябва да се намери място за депониране, алармират екозащитниците. Те смятат, че отговорност за нерешаването на въпроса носи община Пловдив и ресорните министерства, а също и съответните регионални инспекции.