Почистването на коритото на река Марица може да започне още в края на септември.

Това увери в Пловдив заместник-министърът на екологията Евдокия Манева по време на обществено обсъждане за приемането на нови 100 хиляди тона балирана столична смет.

Ако общинският съвет одобри това, 800 хиляди лева от необходимите над 4 милиона за коритото на Марица могат да бъдат отпуснати веднага.

Евдокия Манева се ангажира само с още едно конкретно обещание за финансиране на общински обект, като компенсация за депонирането на балите. Става дума за подземното съоръжение „Модър-Царевец", което ще свързва пловдивските райони „Южен" и „Западен".

Заместник-министърът на екологията отрече информациите, че капацитетът на сметището до Цалапица ще бъде разширен с над 1 милион тона. Толкова допуска комплексното разрешително, но обемът ще нарасне пропорционално на приетия боклук, т.е. 100 или максимум 200 хиляди тона.

Евдокия Манева подчерта, че не е ясно точно каква сума ще получи Пловдив за рекултивацията на цалапишкото депо, като обясни, че не може да гаранира изплащането, ако закриването се случи през някой от следващите мандати.

Кметът Славчо Атанасов увери, че Пловдив вече има план за рекултивацията на сметището.