Държавна опера - Пловдив твърдо се разграничава от използването на темата за построяване на оперна сграда в контекст, различен от творческите потребности на институцията и на обществеността на град Пловди, се съобщава в отворено писмо до медиите.

"Заставаме срещу включването на проблема в политически дебат с внушения за задкулисие. Настояваме името на Държавна опера - Пловдив да бъде използвано само във връзка с професионалната дейност на института, който е сред водещите в страната, въпреки че е единственият без собствена сграда в България!", съобщава писмото.

"С ангажираността си към каузата Пловдив - Европейска столица на културата 2019 и с художествените проекти за международен обмен и развитие на културен туризъм, Държавна опера - Пловдив е доказала, че е основен гарант за духовност и култура в града. Вярваме, че професионалният ни труд не е напразен! Гражданското общество и Фондация "Дом за пловдивската опера" вече ясно ни подкрепиха за построяване на сграда на Операта. Министерство на културата, Общинският съвет и кметът на община Пловдив декларираха ангажираността си за решаване на проблема.", коментират от Операта.

Държавна опера - Пловдив се обединява зад идеята Концертна зала, която е исторически свързана със златните години на Пловдивската филхармония и е единствената собственост на института в момента, да бъде реконструирана и разширена с държавни и общински усилия, за да се превърне в Мултифункционален музикален комплекс, в който да се съсредоточи професионалната дейност на Опера Пловдив.

"За нас това е най-реалистичният вариант, който ще реши и проблема с липсата на представителна сцена в културната столица на България."

Алармират обществеността и институциите, че отлагането на спешните мерки за реконструиране на Концертна зала, ще ги принуди напълно да преустановят дейността си поради бедстващото състояние. Има опасност Държавна опера - Пловдив да обяви нулев сезон в навечерието на 2019 година.

"Държим всички отговорни решения за сградата на Опера Пловдив и съдбата на Концертна зала да бъдат взети приоритетно и напълно прозрачно в интерес на културното бъдеше на град Пловдив!", допълват те в писмото.