Държавата инвестира средно по 4718 лева на дете годишно. На месец държавната инвестиция за едно дете пък е 393 лева. Това стана ясно по време на дискусия по темата "Колко струва едно дете на България?", организирана от Националната мрежа на децата.

Данните са от анализ, обхващащ периода 2017-2020 година за областите здравеопазване, образование и социална подкрепа, който е изготвен от Института за пазарна икономика. Той е първият по рода си у нас и може да се използва за оценка и проследяване на инвестициите в детските политики. Предвижда се да се надгражда с нова информация за всяка следваща година.

Лъчезар Богданов - главен икономист в ИПИ, посочи, че 61% от разходите са за образование, 13% - за здравеопазване, а 26% - за социална политика.

На дискусията стана ясно и че всяко трето дете в страната живее в риск от бедност, което е устойчива тенденция през последните години.

Богданов посочи, че през последните години за децата отиват между 4 и 5% от БВП. Той поясни, че това е по-малко в сравнение с други държави, но не толкова, колкото други разлики в публичните разходи.

1985 лв. нужни за едно семейство месечно

1985 лв. нужни за едно семейство месечно

В България 1 660 млн. души живеят под прага на бедност

По негови думи като дял от публичните разходи около 12% от събраното от данъкоплатците отива за политики, свързани до голяма степен с децата.

По отношение на това ефективно ли се разходват тези средства екпертът даде пример с месечните добавки, които в момента са с широк достъп, но сумите са малки. Голяма дилема по негови думи е дали да имаме разпръсната политика - да се дава на много получатели по малко, или по-конкретно насочени програми, които обаче дават по-съществена промяна.

Според Богданов има нужда от по-таргетиран подход - да се търси конкретен проблем и начинът на финасиране да следва решението на този проблем.

В последвалата политическа дисксия по темата взеха участие Георги Ганев от "Демократична България", Даниел Лорер от "Продължаваме промяната", Румен Гечев от БСП, Георги Ганев от "Демократична България", Теодора Пенева от "Има такъв народ" и Мария Капон от "Изправи се БГ! Ние идваме!". Те се обединиха около идеята, че е необходимо изграждането на Национална детска болница.

По отношение на достъпа до лекарства за деца до 18 г. Ганев заяви, че това е част от по-големия проблем изобщо у нас за достъпа до лекарства. В тази система според него има сериозни изкривявания. Той посочи, че приоритет на ДБ в тази област е първо да се регламентира по-добре този пазар в България и да се гарантира по-бързо действие на администрацията за осигуряване на достъп до необходимите лекарства.

Заради скока на цените: Поне 2600 лв. са нужни на тричленно семейство за издръжка

Заради скока на цените: Поне 2600 лв. са нужни на тричленно семейство за издръжка

Драстично са поскъпнали олиото, хлябът и сезонните плодове и зеленчуци

От своя страна Лорер настоя да се гарантира, че децата нямат достъп до контролирани субстанции в мрежата на аптеките. Мария Капон пък настоя за стратегия за здравето на децата, каквато още няма. Тя подчерта, че ангажимент на държавата е да осигурява средства за лекарства за лечение.

Според Румен Гечев трябва да се осъществи дълбока реформа на здравната система, където се гледало на децата пациенти като касички. БСП предлага лекарствата за деца до 14 г. да са безплатни, а ДДС върху лекарствата да слезе от 20% на 9%. Теодора Пенева заяви, че ИТН подкрепя, че пазарът на лекарства трябва да бъде регламентиран.

Относно социалната подкрепа от ИТН заявиха, че подкрепят като финансови инструменти универсалните добавки без значение от дохода на родителите. В програмата на ИТН са заложени инстурменти като данъчни облекчения и подкрепа за родители, които са социално осигурени. Те са против еднократните помощи, а предпочитат да заложат на устойчив механизъм, обвързан с минималната работна заплата.

Мащабно проучване трябвало да провери основанието за спиране строежа на Детската болница

Мащабно проучване трябвало да провери основанието за спиране строежа на Детската болница

Пита и за правните последици от договора

Според БСП трябва да има помощи независимо от доходите на семействата. Те предлагат за второ и трето дете 6500 лв., както и за майки редовни студентки. За младежите до 26 г. пък настояват за нулеви данъци.

От своя страна Капон бе категорична, че бедността не се решава с помощи и настоя да имаме развита конкурентна икономика, в противен случай няма как да се справим с бедността. Тя обяви и че ИБГНИ предлагат отпускане на 2, 3 и 4 000 лева съответно за второ, трето и т.н. дете.

От ПП пък били на принципа на Мечо Пух - колкото повече, толкова повече, т.е. колкото повече деца имаш, толкова повече помощи да получаваш.