Намалената ставка на ДДС върху книгите да се превърне в трайно законово положение. За това настояха от "Демократична България" на среща с представители на Асоциация "Българска книга".

Мярката беше приета през 2020 г. и се предвижда да действа до края на тази година.

На срещата председателят на УС на Асоциацията Велизара Добрева представи ключовите законодателни предложения на книгоиздателите, насочени към подкрепата на книгите и четенето, защитата на авторските права и гарантирането на справедливи възнаграждения на заетите в книгоиздаването - уреждането на репрографските права, борбата с пиратството и предвиждането на компенсаторни възнаграждения при отдаването под наем на книги.

30% по-малко продадени книги у нас заради пандемията

30% по-малко продадени книги у нас заради пандемията

Април е бил месецът с най-малко приходи за книготърговците

От "Демократична България" поеха ангажимент за регулярни срещи с организацията на издателите и за търсене на тематични мнозинства по въпросите, свързани с развитието на книгата и четенето, в следващия парламент.

От АБК изразиха удовлетворението си от заложените в програмата на "Демократична България" редовна годишна държавна субсидия за закупуването на книги от библиотеки и читалища, ревизия на Закона за авторското право и запазване на намалената ставка на ДДС върху книгите.

Според ДБ е необходимо засилване на политиките за подкрепа на книгата, включително чрез включване на заинтересованите социални групи и гилдии и нов тип организация в ресорното министерство.

От партията се обявиха срещу идеите за въвеждане на един учебник по предмет за клас.

До 6% по-евтини книги купуваме при 9% ДДС

До 6% по-евтини книги купуваме при 9% ДДС

40% от коричната цена отива при разпространителите, твърди издател