Всеки един случай на насилие над дете трябва да бъде повод Държавната агенция "Закрила на детето" да отправи послание как да се променят нагласите на обществото срещу насилието.
Това заяви пред БНР Ева Жечева, която е бивш директор на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), в коментар на случая с двегодишното момченце от Ихтиман, което преди дни беше прието в "Пирогов" в кома. Майката на 2-годишното дете беше задържана по подозрение, че му е нанесла побой.

Пребитото 2-годишно момченце от Ихтиман вече е в съзнание

Пребитото 2-годишно момченце от Ихтиман вече е в съзнание

Към момента е без непосредствена опасност за живота

Винаги когато има такъв случай обществото очаква ясен знак на институциите, очаква тяхната оценка, очаква да излязат и да представят причините, заяви Жечева, която сега е зам.-директор на Дирекция "Национален превантивен механизъм и основни права и свободи на човека" в екипа на националния омбудсман.

Лекарите в "Пирогов" спасиха от ампутация пръстите на 6-годишно дете

Лекарите в "Пирогов" спасиха от ампутация пръстите на 6-годишно дете

Малчуганът бе измръзнал при приемната си майка в село Долна Липница

"В този случай всъщност аз не чух почти никакво изявление на нито една институция. Медиите са тези, които говорят за случая, медиите са тези, които търсят информация, които се опитват да стигнат до същността на проблема... Защото това не е просто инцидент", категорична е Жечева.

2-годишно момченце е в кома след побой
Обновена

2-годишно момченце е в кома след побой

Прието е в "Пирогов" с опасност за живота

Според нея, само фактът, че майката казва, че е това е инцидент, показва, че тя ясно осъзнава какво се е случило.

При случай на насилие срещу дете органът за закрила, който работи оперативно е Дирекция "Социално подпомагане към Агенция "Социално подпомагане". За обществото е много трудно да се ориентира кой кой е в институционалната структура и в поемането на отговорностите.

Защото един от въпросите, които всъщност се поставят, е как да се променят нагласите на обществото срещу насилието срещу деца, как всъщност да се променят механизмите за мониторинг.

Винаги можем да отправим послание към обществото, убедена е бившият председател на ДАЗД. Според нея, в нашето общество, въпреки тази солидарност, въпреки хилядите случай, в които ние виждаме, че хората реагират изключително адекватно, има всъщност все още доста висок процент на търпимост към насилието. Защото насилието не е само физическото.

Така че, във всеки един такъв момент трябва да се говори какво е насилието и какво причинява на децата, обобщи Жечева.

2-годишно момченце открито с опасност за живота в тревна площ зад блок в Харманли

2-годишно момченце открито с опасност за живота в тревна площ зад блок в Харманли

Има множество фрактури

"Насилието е като айсберг. Неговата видима част са случаите, които водят до "Пирогов" или случаи, когато децата остават заключени - те са в много тежко състояние, но невидимата част - особено в ранното детско развитие до тригодишна възраст, това е голямото предизвикателство, обясни Ева Жечева.