Почина вокалистът на Uriah Heep - Джон Лоутън. Това беше съобщено на официалната страница на групата във Фейсбук.

Той си е отишъл внезапно и неочаквано на 29 юни - на 74-годишна възраст.

В официалното съобщение се пояснява, че той не е имал заболявания, както се твърди в някои медии.

"Отиде си спокойно с жена си до себе си. Джон ще ни липсва много", написаха от Uriah Heep.

Новината съобщи и бившият кмет на Каварна Цонко Цонев, който години наред организираше традиционния рокфест с участието на Лоутън.

Именно Джон Лоутън изпълнява легендарния хит, с който посрещаме първия юлски изгрев всяка година - "July Morning".

Лоутън беше приятел на България, харесваше природата, историята и културата на страната ни. Той дори е участвал в български филми, както и в различни предавания и културни инициативи.

През януари 2012 г. записва албум с "Диана Експрес".

Джон Лоутън е роден на 11 юли 1946 година в Халифакс, Англия. Започва музикалната си кариера в Норд Шийлдс в началото на 60-те години с групата "The Deans". След това отива в групата "West One", а по-късно в "Stonewall", в която участват Джон Майлс, Вик Малкълм и Пол Томпсън. През 1969 година се премества в Западна Германия, където му предлагат работа като певец в култовата германска рок група Lucifer's Friend, с които записва 9 студийни албума. През 1976 година се присъединява към групата Uriah Heep, с които записва албумите "Innocent Victim", "Firefly", "Fallen Angel" и "Live '79" и в продължение на 4 години изнасят концерти в Европа и САЩ.

Музикантът работи с някои от най-големите имена на рока. Лоутън сформира групата GunHill, прекръстена през 1994 година на JLB - John Lawton Band, с която прави турнета във Великобритания и Европа. През май 2006 година Джон и холандският китарист Жан Дюме (преди това от Focus) създават OTR (On The Rocks). Новият им албум "Mamonama" излиза през октомври 2008 година.