Почина председателят на 38-то народно събрание Йордан Соколов.

Новината за кончината на бившия председател на 38-то народно събрание дойде в парламента. "Напусна ни Йордан Соколов - голям политик и държавник", обяви от трибуната председателят на парламента Цецка Цачева.

По думите й със своето ярко присъствие той е утвърждавал демократичните ценности и всички щели да го запомнят като един от честните политици у нас. Приносът му за демократичния напредък винаги ще бъде помнен от българския народ, категорична бе Цачева.

След това, по неин призив, народните представители почетоха с минута мълчание смъртта на Йордан Соколов.

Като голяма загуба ген. Атанас Атанасов от ДСБ определи кончината на Йордан Соколов. Аз съм много опечален, сподели той в кулоарите на парламента. Йордан Соколов е аристократ по дух. Според Атанасов той е пренесъл правото от преди 9 септември в днешния ден. Той го определи като непоколебим демократ.

Според левицата Йордан Соколов е бил изключително стриктен при спазването на законите. С добро за него си спомня социалистът Атанас Мерджанов.

„Изключително стриктен по отношение на спазването на законите, правилника за дейността на Народното събрание, умееше да всява респект, както сред своите съмишленици, така и сред опозицията”, подчерта той по повод смъртта на Йордан Соколов.

Малко по-късно от трибуната по време на дебатите по закона за равнопоставеност на мъжете и жените заместник-председателят на парламента Янаки Стоилов изрази почит към кончината на демократа. Ние бяхме политически опоненти в години, през които думата политика има повече съдържание, отколкото днес, спомни си и той.

Видният юрист е роден на 18 януари 1933 г. в София, България. Баща му Георги Соколов е един от най-авторитетните юристи на България, функционер на Народната партия и апелативен съдия преди 1944 г. Йордан Соколов спазва семейната традиция и завършва право в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

През пролетта на 1990 година Соколов инициира създаването на Адвокатски клуб за демокрация, който става член на Федерацията на клубовете за демокрация (организация-съучредител на СДС).

Тогава той става и юридически съветник на президента Жельо Желев. Соколов подкрепя стачката на 39-те.

Йордан Соколов бе вътрешен министър в кабинета на Филип Димитров. Заедно с министрите Иван Костов и Светослав Лучников става част от най-близкото обкръжение на премиера (т.нар. „Кинжали“).

Поклонението пред тленните останки на председателя на 38-ото Народно събрание Йордан Соколов ще се състои на 28 февруари 2016 г. /неделя/ от 11.00 часа в зала „Света София” в сградата на Народното събрание на пл. "Княз Александър І ” №1, съобщиха от пресцентъра на парламента.