На 93-годишна възраст в Торонто е починал известният филантроп и канадски милиардер от български произход Игнат Канев, съобщи БНР, позовавайки се на информация от семейството му.

Многобройни са дарителските жестове на Игнат Канев в сферата на образованието и здравеопазването. Неговото име носят "Канев център" на Русенския университет, за който дарява 2 милиона лева.

Миналия октомври Канев бе в Русе, където присъства на освещаването на ново отделение по хемодиализа в университетската болница в града. То бе изградено с негово дарение от половин милион лева, като до онзи момент филантропът бе дарил общо 2 млн. лева за русенската болница.

През 90-те години на ХХ век Игнат Канев изпраща огромно количество образователна и бизнес литература в Русенския университет "Ангел Кънчев" в подкрепа на новосъздадения факултет по Бизнес и мениджмънт.

Игнат Христов Канев е роден на 6 октомври 1926 г. в русенското село Горно Абланово. Той е четвъртото от седемте деца на Христо и Мита Къневи.

Радев: Даряването се възпитава

Радев: Даряването се възпитава

Игнат Канев: Който иска да помага, намира начин

На 14-годишна възраст напуска България и се установява в Австрия, където търси препитание. През 1951 г. напуска Австрия и заминава за Канада, почти без средства, без да знае английски език и без да очаква, че там ще намери близки и приятели. Установява се в Торонто, където започва работа в строителния бизнес. Първоначално строи малки къщи за имигранти. Пет години по-късно, през 1956 г., основава в Торонто първата си строителна фирма и постепенно се превръща в един от най-крупните бизнесмени в строителния бизнес в Канада. Състоянието му се оценява на над 1 милиард долара.