Даряването е осъзнат акт на ангажираност към развитието на обществото ни, който се възпитава. Това заяви държавният глава Румен Радев, който удостои Игнат Канев с приза "Личност, допринесла за развитие на дарителството в България" в рамките на годишните награди "Най-голям корпоративен дарител" за 2018 година.

В този контекст президентът посочи, че е много важно в ежедневието си хората да дават добър образец за подражание и за поведение на младите хора в България.

Президентът Радев отличи програмата "Научи се да даряваш"

Президентът Радев отличи програмата "Научи се да даряваш"

Даряването не е само финансови средства, а ценностен модел

Радев цитира реч на един от най-големите български дарители - братята Евлоги и Христо Георгиеви. 
"Неслучайно един от най-големите дарители от онова време Евлоги Георгиев пише в своето завещание - "И аз, давайки нещо за величието и развитието на своята страна, живея с надеждата днес, че ще мога спокойно да умра". Ето това е примерът, това е веруюто на тези хора и аз много се радвам, че техните идеали и философия са живи и днес", подчерта президентът.

По думите на Румен Радев не е достатъчно просто да даряваш средства, а следва да влагаш сърцето си и да носиш надежда, да споделяш време, идеи, труд и да правиш обществото по-съпричастно към идеята за по-хуманна, цивилизована и модерна България.

Тазгодишният носител на приза "Личност, допринесла за развитие на дарителството в България" Игнат Канев е управител на благотворителна фондация, носеща неговото име - фондация "Канев", в която главна роля имат съпругата му Димитрина и двете им дъщери Анна-Мария и Кристина. 

Над 101 милиона са даренията у нас за 2017 година

Над 101 милиона са даренията у нас за 2017 година

Хората даряват пари предимно инцидентно

"Игнат Канев е не само носител на философията на дарителството. Той е носител на възрожденския дарителски дух и на духа на строителите на нова България. Когато заедно със съпругата му основават фондация "Канев" знаят, че го правят не само да даряват, но и да стимулират дарителството и да помагат на България от далечна Канада. Защото както и самият той казва - "Който иска да помага, намира начин". Тези кратки думи обясняват много за философията на самото дарителство", заяви Румен Радев.

На дъното на света сме по щедрост и дарителство

На дъното на света сме по щедрост и дарителство

Дарителството намалява в целия свят