Почина бившият Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон, предаде БНТ.

"С голямо прискърбие ви съобщаваме, че днес 16 април на преклонна възраст след продължително боледуване в гр. Финикс, Аризона, се упокои в Господа Негово Високопреосвещенство бившият Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон!” - съобщиха от отдела за връзки с обществеността на Българската православна църква.

След уреждане на формалностите тленните останки на митрополит Симеон ще бъдат транспортирани в България и ще бъдат положени за поклонение, за чието време и място ще бъде известено допълнително.

Приживе митрополит Симеон бе изразил желание да бъде погребан в Рилската света обител.

Светското име на митрополит Симеон е Христо Димитров Костадинов. Роден е на 17.09.1926 г. в гр. Варна. В ранните си години работи като учител. Докато е студент в Духовната академия „Св. Климент Охридски" в София, по решение на Св. синод е приет като послушник в Преображенската света обител.

От 22.01.1966 г. архимандрит Симеон е назначен за протосингел на Българската епархия в САЩ, Канада и Австралия със седалище в гр. Ню Йорк, която длъжност изпълнява до месец януари 1973 г.

На 14.01.1973 г. в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски" е хиротонисан в епископски сан с титлата „Главиницки" и е назначен за викарий на нюйоркския митрополит Йосиф и администриращ българската епархия в гр. Акрон, Охайо. На този пост епископ Симеон остава до месец декември 1978 г., когато е повикан в София.

На 11.05.1979 г. той се завръща в Ню Йорк, САЩ.

От 22.12.1979 г. епископ Симеон е назначен за патриаршески викарий, управляващ българските църковни общини в Западна Европа.

На 17.04.1986 г. е избран за първи митрополит на новоучредената Българска Западноевропейска епархия със седалище в гр. Будапеща, Унгария. По решение на Св. синод от 30.05.1994 г., той се титулува Западно- и Средноевропейски митрополит със седалище в гр. Берлин, Германия.

Остава на своята катедра до 11.06.2013 г., когато на свое заседание в пълен състав Светият Синод го освободи по негова молба поради напреднала възраст и влошено здравословно.

През 2013 г. за Западно- и Средноевропейски митрополит е избран дотогавашният викарен епископ на митрополит Сименон – митрополит Антоний.