До края на ноември се очаква да се завърши рехабилитацията на преходните пешеходни мостчета на 8 броя жп коловози в три жп гари разположени на главни жп линии.

Програмата за по-нататъшната смяна на прелезните настилки включва доставка и влагане на еластични прелезни настилки на 100 броя прелези за периода 2019 - 2022 г.

Подмяната на остарелите настилки от дървени скари със съвременни еластични настилки повишава безопасността и комфорта при преминаване през жп прелези и пешеходни мостове.

В модернизацията на прелезните настилки, заедно с прилежащите им пешеходни преминавания, са вложени над 4 760 000 лева.

През изминалата година Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) поднови прелезните настилки на 44 жп прелеза в страната. От тях 30 броя прелези са разположени на главни жп линии и 14 броя са на отклонителни жп линии.

Тази година НКЖИ въведе в експлоатация 20 автоматизирани прелезни устройства с видеонаблюдение.

Планът се реализира по проект за модернизиране на осигурителни системи и прелезни устройства от инвестиционната програма на Компанията, по който за миналата година са вложени 7 996 731 лв. В момента тече процедура по избор на изпълнител за изграждане на нови 20 бр. автоматични прелезни устройства на стойност 8 591 000 лв.

От всички железопътни прелези в страната, 522 броя са съоръжения с автоматични устройства, осигуряващи безопасно преминаване на влак през прелеза. От тях тези с бариери са 134, със сигнализация - 267, а с електрически бариери са 121 броя. 

На 313 прелезни устройства са инсталирани шосейни светофари с трета бяла бавно мигаща светлина в съответствие на изискванията за регулиране на движението по пътищата със светлинни сигнали.

Бялата бавно мигаща светлина на прелезните шосейни светофари подава информация към водачите на пътни превозни средства, че прелезното устройство е изправно и към прелеза не приближава жп возило.