Старите печки на дърва ще бъдат заменени с такива, които отопляват с пелети и газ. Плановете на столична община са близо 20 000 домакинства да бъдат включени в две програми в следващите години.

Това стана ясно по време на пресконференция в Столична община във връзка действията на местните власти за по-чист въздух.

Според проучване на Столична община около 55 000 домакинства се отопляват на дърва и въглища, което създава сериозен проблем в София. Тази година се очаква намаляване на ФПЧ с около 60 тона в шестте общини - София, Велико Търново, Бургас, Монтана, Русе, Стара Загора.

Общините са кандидатствали по програма LIFE на ЕК и са спечелили интегриран проект, насочен към финансиране на проекти за опазване на околната среда.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова посочи, че София изпълнява програма от над 100 мерки за подобряване качеството на въздуха, като преодоляване на големите източници на замърсяване - отоплението на твърдо битово гориво и автомобилния трафик. "Тази година се очаква подмяна на около 90% от автопарка в столицата", припомни Фандъкова.

Стойността на проекта е 16 666 000 евро, като 60% от средствата са безвъзмездно европейско финансиране. За Столична община средствата са в размер от над 6 млн. евро, от които половината са безвъзмездно финансиране, а останалата част ще бъде осигурена от общинския бюджет.

В близо 5000 домакинства ще бъдат подновени отоплителните системи. Това ще спомогне за подобряване качеството на въздуха и ще повиши осведомеността на гражданите, които следва да променят навиците си в усилията да дишаме чист въздух.

Две нови стационарни станции ще измерват качеството на въздуха. По проекта ще има възможност екипи да анализират нормативната наредба за енергийни помощи, така че да може едновременно да се предложи и подкрепа за подпомагане заплащането на по-екологични горива, посочи Фандъкова. Предстои да бъде подобрен и моделът за ранно предупреждение за замърсяване.

Подмяна на отоплителните системи в столицата ще получат още 15 000 домакинства по Оперативна програма "Околна среда". По думите на столичния кмет в тези усилия огромна роля ще играят районните кметове.

В районните администрации ще е достъпно заявление, с което гражданите могат да заявят желание да се включат в програмите за подмяна на отоплителни системи. След това ще бъдат определени зоните и целевите групи, за да се съставят допълнителни критерии в подкрепа на домакинствата.

Нормативната база, засягаща енергийните помощи, е най-важната за столичния кмет Йорданка Фандъкова. Тя е категорична, че борбата със замърсяването на въздуха е обща задача и нито една институция не е може сама да подобри ситуацията в града.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов допълни, че проектът е обемист и труден, но нещата, които получава всяка община, са преимущество в борбата за чистота на въздуха.