Подновени са проучванията на крепостта Кокалянски Урвич, съобщиха от Националния исторически музей. Крепостта е наричана още Железният кастел Ескумане и е била известна като пазителката на антична Сердика.

По време на разкопките бе разкрит късносредновековен манастир на площ от 1200 кв. м - с трапезария, магерница, с производствено и жилищно крило.
Те са разположени от юг и запад от църквата "Св. Илия", проучвана от проф. Димитър Овчаров през 70-те години на ХХ век. Документирани бяха и множество паметници от по-ранните периоди на обитаване на хълма.

От 2008 до 2015 г. разкопките, близо до София, бяха финансирани от Дирекция "Култура" на Столичната община. Техен ръководител бе доц. д-р Бони Петрунова и доц. дин Николай Овчаров.

През тази година проучванията бяха продължени от археолога Филип Петрунов от Националния исторически музей - със средства, отпуснати по проект от Министерството на културата, и на музея.

От НИМ уточняват, че при разчистването на храстите, прорасли през последните две години, са открити две колективни находки от времето на император Константин I.

Урвич е разположен на два хълма, на около 700 м надморска височина. Единият е ограден от водите на Искър, а другият е защитен от естествените масиви на Царичина скала, свързана с легендите за цар Ясен (Иван Асен V - най-малкият син на цар Иван Александър и брат на Иван Шишман).

Мястото е изключително подходящо за развитие на рудодобив и се използва с тази цел от древни времена. Железните жили в скалата се открояват сред гъстата зеленина на Искърското дефиле.