Меморандум за разбирателство между правителствата на България и Финландия за сътрудничество по член 6 на Протокола от Киото бе подписан в София.

От българска страна документа подписа министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров.

В Член 6 на Протокола от Киото е заложена възможността развитите страни да намаляват емисиите си на парникови газове, като използват механизма "Съвместно изпълнение" и изпълняват проекти на територията на други страни. Чрез тях се постига намаление на емисиите на парникови газове в глобален мащаб, информират от пресцентъра на екоминистерството.

Финландия проявява интерес към реализация у нас на проекти в областта на енергетиката, насърчаващи използването на възобновяемите енергийни източници, посочи посланик Кауко Ямсен, който подписа меморандума от финландска страна.

В България в момента 5-6 на сто от електроенергията се произвежда от възобновяеми енергийни източници, а потенциалът ни е този процент да бъде поне 11-12 процента, така че имаме добри възможности за сътрудничество в тази област, каза от своя страна министър Чакъров.

До момента българското правителство е подписало седем подобни споразумения за сътрудничество за проекти по механизма на Протокола от Киото.
По тази линия България си сътрудничи с Нидерландия, Австрия, с Прототипния Въглероден Фонд към Световна банка, със Швейцария, Дания, Япония и Швеция.

Подобни проекти водят до намаляване на емисиите на парникови газове основно чрез подобряване на енергийната ефективност, усъвършенстване на горивните и производствени процеси, газификация и отстраняване на пропуски по мрежите за пренос на природен газ, смяна на горивната база, използване на възобновяеми енергийни източници, биомаса и горива с ниско съдържание на въглерод или без въглеродно съдържание, а също и чрез увеличаване на потенциала за поглъщане на емисии от въглероден диоксид от горите.