В средата на седмицата екип на Българското дружество за защита на птиците и на Зелени Балкани поставиха три млади египетски лешояда в специална волиера в района на Поточница, Източни Родопи. Птиците са дарени от зоопарковете Шонбрун и Прага, където миналата година са излюпени.

Това е пилотен за България опит за пускане в дивата природа на египетски лешояди, отгледани на затворено, по метода на забавеното освобождаване. Методът се прилага успешно вече години наред в Израел. Този подход залага на допускането, че птиците имат достатъчно време да натрупат житейски опит при намиране на храна и да влязат в добра физиологична кондиция преди да поемат предизвикателната миграция на юг - голяма част от младите египетски лешояди загиват по време на първата си миграция към Африка.

Нова надежда за египетския лешояд

Нова надежда за египетския лешояд

Институции и организации от 14 страни от Балканския полуостров, Близкия изток и Африка спасяват застрашения вид

Птиците ще престоят във волиерата до средата на май, когато ще бъдат освободени. През цялото време ще бъдат непрекъснато подхранвани и наблюдавани, за да могат експертите да разберат как протича адаптационният процес, като за това ще помага и постоянното видеонаблюдение. На 10 април ще бъде поставена още една птица, която ще пристигне от Гибралтар, Испания, като се очаква и още една от Йерез. Преди освобождаването им всеки един от лешоядите ще бъде маркиран със сателитен предавател, за да се проследи тяхното поведение в природата и адаптацията им.

Успоредно, тази и следващите няколко години ще бъдат тествани и други методи за освобождаване, например чрез диви приемни родители и посредством изкуствено гнездо. Целта е да бъде намерен най-добрият подход за целите на бъдеща програма за възстановяване на вида на Балканите.

Дейността се извършва в рамките на LIFE проекта "Нова надежда за египетския лешояд", който обединява институции и организации от 14 страни от Балканския полуостров, Близкия изток и Африка. Четирите млади египетски лешояда са дарени по проекта със съдействието на Антонин Вайдал - координатор на размножителната програма за вида в рамките на Европейската Асоциация на Зоопарковете и Аквариумите и благодарение на тясно сътрудничество с Фондацията за опазване на лешоядите (VCF).

Снимка 329615

Източник: БДЗП