Полицаи от Благоевград излязоха на мълчалив протест, съобщи БНР.

По време на обедната си почивка, десетки полицаи от Благоевград изразиха недоволството си от ниските заплати на служителите в системата на МВР, с настояване увеличението на възнагражденията им да бъде не с 10, а с 30%, както е предвидено в бюджета за всички на първа линия в борбата с COVID-19.

Според Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР, притеснителното е, че все още на национално ниво няма яснота по въпроса, дали МВР се приема за администрация, която е пряко натоварена за изпълнение на мерките за овладяване на пандемията и на последствията от COVID-19.

"Надяваме се, че съществува възможност да се стигне до компромисно решение", заяви още синдикалният лидер и коментира необходимостта полицаите да напомнят за себе си и за отговорностите, които имат като служители на първа линия в борбата с Covid-19.

Той уточни, че изпълнението на контрола по тези мерки е едно допълнително натоварване на колегите му от системата, така че скоро може да има дефицит на служители. Попов не уточни колко точно са полицаите, които в момента са с коронавирус, но не отрече, че има доста такива. Поради тази причина е необходимо да бъдат осигурени повече предпазни средства на служителите на реда на първа линия в борбата с COVID-19, както и да бъдат въведени допълнителни превантивни мерки, като тестуване на служителите, изложени на риск от заразяване.

"Ако тенденцията, която наблюдаваме през последните дни продължи, много скоро ще започнем и ние като медиците да се задъхваме от недостиг на хора" , подчерта още Валентин Попов.

Синдикалният лидер в Областната дирекция на МВР - Благоевград Илия Велев, също бе категоричен, че единственото желание на протестиращите полицаи са икономически придобивки - увеличаване на възнагражденията им с 30 %, както на останалите служители на първа линия в борбата с коронавируса.

"Ще отидем на разговора с министъра на вътрешните разговори, но ако няма удовлетворяващо решение, ще продължим с протестите, няма да се отказваме", коментира още Илия Велев.

Протестът на полицаите бе подкрепен и от протестиращите от Благоевград, които повече от 100 дни настояват за оставката на правителството и на главния прокурор. Облечени в полицейски униформи и с плакати с надпис "Милиция", те застанаха редом до служителите на реда и обясниха мотивите си за подкрепата. 

"Искаме в системата на МВР да се направят реформи, с които те да станат истински полицаи, а не Милиция, затова сме написали "Милиция". Условията, в които работят са непродуктивни и затова е толкова ниска тяхната ефективност" - заявиха подкрепящите протеста жители на Благоевград.