Полицията на крак за първия учебен ден - 15 септември. Общо 13 000 души от "Охранителна полиция" ще са разположени навсякъде около училищата и детските градини с включени светлинни сигнализации, за да бъдат забелязани по-лесно и в поздрав за учениците.

Инспектор Милорад Йорданов обясни, че са проверени над 6 700 училища и детски градини в страната в последните две седмици. Проведени са и срещи с директорите на учебните заведения, свързани с мерки за повишаване на сигурността на учениците и децата до достъпа им в училище.

В училищата няма да бъдат допускани други хора, които не са оторизирани да влизат. Над 1500 писма са изпратени до директорите на училищата и детските градини за отстраняване на констатирани пропуски в системите за сигурност и обществен ред. Над 1 000 писма са изготвени за освежаване и изграждане на нови пешеходни пътеки. Планира се при първия учебен ден да се извършват проверки в питейни заведения. Заведенията и магазините около училищата също ще бъдат подложени на проверка, за да не продават алкохол и цигари на учениците.

Предвижда се да се проведе среща тип беседа и с родителите на децата, за да се обясни как подрастващите да пресичат правилно.

Комисар Мария Ботева от "Пътна полиция" добави, че най-честите нарушения на 15 септември е, че шофьорите не паркират правилно.

Служителите на "Пътна полиция" и "Охранителна полиция" ще провежда беседи с родителите на децата, когато има родителски срещи. През тази година полицията започва и информационна кампания към училищните власти относно превозването на децата до училищата. Децата трябва да бъдат със светлоотразителни жилетки, когато пресичат групово на пешеходна пътека.

Галин Цоков се надява на по-високи постижения в образованието

Галин Цоков се надява на по-високи постижения в образованието

МОН ще подкрепи всяка инициатива на училищата, които искат да покажат постижения на своите ученици