Високите постижения на децата са бъдещето на България, поради което МОН ще подкрепи всяка инициатива на училищата, които искат да покажат постижения на своите ученици в различни области.

Това заяви министърът на образованието и науката Галин Цоков по време на среща с директори на столични училища, организирана от началника на РУО-София град Ваня Кастрева за готовността за новата учебна година.

В рамките на форума Цоков отбеляза, че повишаването на образователните резултати е предизвикателство, свързано с повече възможности за личностно развитие, развитие на уменията и компетентностите на децата. А за това допринася и добрата образователна среда, убеден е министърът.

Той припомни, че към тази цел е насочен огромен финансов ресурс по Плана за възстановяване и устойчивост. Още през следващата учебна година ще започне изграждането на STEM кабинетите в българските училища, увери Цоков.

"Там обучението ще се случва по различен начин и ще се събужда интересът на децата към науката", допълни министърът.

STEM-класни стаи - телескопи, роботи и формули за щастливи деца

STEM-класни стаи - телескопи, роботи и формули за щастливи деца

МОН ще обучава и учители как да работят с техниката

На срещата стана ясно още, че тази учебна година в София има реализиран прием в 245 профилирани паралелки и 178 професионални. Образователните институции в столицата са 581, от които 281 са училищата, а детските градини - 290. Учениците в столицата са 142 718, а децата в детските градини - 47 652. За всички тях се грижат общо 18 900 педагози, от които 1 797 са учители до 30-годишна възраст.

Учениците в София изучават общо 25 чужди езика, 11 профила и 135 специалности в професионалното образование. През миналата година близо 32 000 деца са участвали в общо 50 национални олимпиади и състезания.

На форума присъстваха още зам.-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова, началникът на политическия кабинет на министъра Наталия Михалевска, столичният кмет Йорданка Фандъкова, зам.-кметът Мирослав Боршош, експерти от МОН и РУО-София.

В заключение министър Цоков пожела на директорите на училища успешна учебна година.

Е-медицинска бележка от 1 октомври и само при преглед от лекар

Е-медицинска бележка от 1 октомври и само при преглед от лекар

Край на хартиената извинителна бележка за отсъствия при учениците